Vesić: Komunalni sistem Beograda funkcioniše kako treba Beoinfo, Tanjug

Objavljeno: 05.04.2020. 18:33 Izmenjeno: 06.04.2020. 08:46

Na gradskim ulicama se nalazi 1.083 maksimalno zaštićenih radnika i 308 vozila, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić iz Opreativnog centra Štaba za vanredne situacije Grada Beograda.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Iz Operativog centra se koordinira rad čitavog komunalnog sistema. Na ulicama grada trenutno je najviše radnika „Gradske čistoće” oko 450, imamo 150 velikih kamiona kojima se odnosi smeće i 16 pikapova kojima se radi dezinfekcija međublokovskih površina, kao i 300 radnika „Beogradskog vodovoda i kanalizacije”. Peremo ulice hlorom sa preko 50 cisterni i pored toga u ovom trenutku je angažovano čak 20 kompanija od strane gradskih opština koje dezinfikuju ulaze u stambenim zgradama. Mi radimo 2.200 ulaza koje treba da dezinfikujemo u narednih sedam dana i to se radi po nalogu Grada. Danas smo doneli odluku za još tri lokacije, a inače su juče na 18 lokacija već postavljeni tankovi odakle građani od sutra besplatno mogu da natoče deznfekciona sredstva – pojasnio je Vesić.

Kako je dodao, na terenu su i 80 radnika Zavoda za biocide i medicinaku ekologiju koji ima 40 vozila za dezinfeciju važnih površina.

On je zahvalio svim radnicima komunalnog sistema koji, kako je rekao, rade vredno za Beograđane i koji su pravi heroji Beograda.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Zavod za biocide i medicinsku ekologiju od sutra će početi sa testiranjem na korona virus i radiće 1.000 testova nedeljno.

– Time ćemo dodatno rasteretiti druge institucije i tako svi zajedno pokazujemo da smo jedan veliki sistem. Naša država funkcioniše bolje od mnogih bogatijih, imamo robe u radnjama, naš zdravstveni sistem finkcioniše mnogo bolje od bogatijih zdravstvenih sistema. Ostanimo jedinstevni i solidarni i pobedićemo, izaći ćemo iz ove bitke jači i uspećemo da sačuvamo ljudske živote – naglasio je Vesić.

On je rekao da se sada vidi da Beograđani poštuju zabranu kretanja, te da je to jedini i najbolji način da se suprotstavimo epidemiji i da je zaustavimo.

– Socijalna distanca je ključna mera i hvala Beograđanima. Znam da nije lako sedeti u kućama, ali moramo da izdržimo koliko god bude bilo potrebno kako bi uspeli da pobedimo epidemiju – kazao je Vesić.

Ovo je trenutak kada svi treba da pokažemo solidarnost, da poštujemo odluke Vlade Srbije, epidemiologa, da ostanemo u svojim kućama jer tako čuvamo ljudske živote, naveo je Vesić i dodao da od kada su mere uvedene najveći deo Beograđana, preko 95 procenata, poštuje sve mere.

– Jedna manjina ne poštuje mere, što se videlo prethodnih dana i ako jedan odsto građana ne poštuje mere, oni mogu da zaraze one koji ih poštuju. Zato su mere neophodne, kao i socijlano distanciranje – zaključio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana