Vesić: Gradnja metroa počinje u novembru, pedeset godina otkad je prvi put obećan Beoinfo

Objavljeno: 30.05.2021. 11:13 Izmenjeno: 31.05.2021. 11:53

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je na trasi prve linije budućeg metroa završeno oko 90 odsto geoloških istražnih bušotina od 123 planiranih, a laboratorijski je ispitano oko pedeset odsto

U zavisnosti od potreba buši se na različitim dubinama, tako da se na Banovom brdu išlo do 45 metara, koliko će i inače biti prosečna dubina budućeg metroa, dok su se na Dorćolu analize obavljale na oko 19 metara jer je tu planirana tolika dubina.

– Geološka istraživanja se rade da bi na osnovu toga naš partner „Pauer Čajna” mogao da projektuje mašinu „krticu”, koja će kopati tunel prečnika deset metara. Tokom juna raspisujemo konkurs za prvih devetnaest metro stanica. Inače, prva linija metroa imaće 21 stanicu, na ukupnoj dužini od 21,1 kilometar, a u projektovanje biće uključene naše mlade arhitekte. Takođe, trenutno se radi i katastar rizika, što znači da se na čitavoj trasi snima svaka zgrada kako bismo znali kakvi su im temelji i u kakvom su stanju. Sa kompanijom „Ežis” vrlo brzo treba da potpišemo ugovor za projektovanje druge linije i za idejno rešenje treće linije – naveo je Vesić za TV Pink.

On je dodao i da će druga linija metroa imati 21 stanicu na ukupnoj dužini od 19,2 kilometra. Počinjaće u Železničkoj stanici „Zemun”, a završavaće se u Mirijevu, dok će treća linija imati ukupno 20,8 kilometara i takođe 21 stanicu. Plan je da treća linija ide od Bloka 72 do Banjice 2, kazao je Vesić.

Ubrzano se radi eksproprijacija na Makiškom polju, dodao je Vesić, podsećajući i da je usvojen zakon o metrou, te da se sada usvajaju podzakonski akti. U oktobru bi trebalo da bude usvojen Plan generalne regulacije šinskih sistema.

– Kako smo i obećali, metro počinje da se gradi u novembru, pedeset godina otkad je prvi put obećan – istakao je Vesić.

Plan je i da se BG vozom povežu prigradske opštine sa gradom, a u ovom trenutku postoje sledeće linije: Batajnica–Ovča oko 31 kilometar, Resnik–Ovča oko 36 kilometara, Mladenovac–Ovča 62 kilometra i Lazarevac–Ovča 68 kilometara.

– To je ukupno 197 kilometara i 104 polaska dnevno. Kada budemo napravili nove linije, imaćemo 223 kilometra i 76 stanica. Gradimo dva mosta, depo, duple koloseke prema Lazarevcu i Mladenovcu. Suština je da će građani „u špicu” imati na svakih 20, 25 minuta voz do centra Beograda, a „van špica” na 45 minuta, do sat vremena. To će značiti da Beograd postaje jedna celina i da građani mogu da žive u tim opštinama a da rade u gradu i obratno – istakao je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana