Vesić: Beograd preduzeo mere da zaštiti kompanije koje posluju sa Gradom od promena cena na tržištu studio b

Objavljeno: 19.05.2022. 12:27 Izmenjeno: 19.05.2022. 12:27

Zaključak je donet je u skladu i u granicama Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o javnim nabavkama. Vesić je rekao da su ovakve i slične mere već preduzele mnoge evropske zemlje i njihovi gradovi.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić doneo je zaključak kojim se rešavaju problemi u realizaciji ugovora o izvođenju radova između Grada i izvođača radova nastalih promenama cena na tržištu. Donošenjem ovog zaključka daje se mogućnost gradskim sekretarijatima i preduzećima čiji je osnivač Grad Beograd da u cilju obračuna razlike ugovorene cene radova primene formule koje sadrže parametre usklađene sa trenutnom situacijom na tržištu.

– Poremećaji na svetskom tržištu i nagli rast cena čelika, betona kao i drugog repromaterijala doveo je kompanije koje imaju zaključene ugovore sa Beogradom u veoma tešku situaciju zbog koje ne mogu da završe započete poslove, pa čak i na ivicu opstanka. Zato sam preduzeo mere iz nadležnosti koje ima Grad Beograd da se donošenjem ovog zaključka stvore uslovi za završetak započetih objekata i to u roku koji je definisan ugovorom, kao i da realno povećane troškove izgradnje ne snosi samo izvođač. Realno povećanje troškova izračunavaće se prema formuli koju je usvojio Grad Beograd – rekao je Vesić.

On je napomenuo da se ovim zaključkom eliminišu razlozi da izvođač zbog značajno povećanih troškova izgradnje u odnosu na period kada je zaključen ugovor zahteva raskid ugovora, u kom slučaju bi se morao ponoviti postupak javne nabavke za preostale radove. To ne bi dovelo samo do značajnog produženja rokova završetka ugovorenih radova nego i još većih cena u odnosu na ugovorene, s obzirom na promene na tržištu.

– Odlukom koja je doneta ne omogućavamo samo da se objekti čiju izgradnju finansira Grad blagovremeno stave u upotrebu i daju na korišćenje građanima kojima su i namenjeni već se istovremeno se obezbeđuju uslovi za stabilnost u građevinskom sektoru na teritoriji Beograda – poručio je Vesić i dodao da je važno da se zaštite naše građevinske kompanije jer su one pokretač rasta bruto domaćeg proizvoda i da bi njihovo urušavanje imalo nesagledive posledice po privredu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana