Veliki školski čas – sećanje na jedan od najvećih zločina tanjug

Objavljeno: 21.10.2022. 15:05 Izmenjeno: 21.10.2022. 15:05

Osim kragujevačkih đaka, koji su u velikom broju posetili Šumarice, bilo je i đaka iz drugih krajeva Srbije.

foto tanjug

 

U znak sećanja na dan kada su Nemci u Kragujevcu streljali oko 3.000 ljudi, među kojima je bilo đaka i nastavnika – 21.oktobra 1941. godine, je kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama, održan Veliki školski čas.

Vence su kraj spomenika položili premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, predstavnici diplomatskog kora, učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

Direktorka Spomen muzeja „21. oktobar“ Marijana Stanković istakla je da su Veliki školski čas i kragujevačka tragedija simbol stradanja svih nevinih žrtava u Drugom svetskom ratu.

Takođe, navela je da je prema do sada prikupljenim podacima u Kragujevcu i okolini 19, 20, i 21. oktobra 1941. godine streljano 2.796 osoba, dodajući da Muzej nastavlja da prikuplja podatke o tom zločinu.

„Naša je obaveza da se sećanje na žrtve sačuva. Muzej obavlja detaljna istraživanja, a nastaviće i dalje. Cilj je da prikupljamo informacije, podatke i dokumenta streljanih i na taj način sačuvamo sećanje na svakog stradalog“, rekla je Stanković

U okviru Velikog školskog časa izvedena je poema „Zemlja“ Enesa Halilovića, koji je rekao da ona nema samo jednu poruku, te da se nada da nije napisao delo koje će važiti samo danas, već i sutra.

„Od pamtiveka, od prvih ljudi pa do danas svaki zločin treba pamtiti i o svakome treba govoriti. Umetnost je tu da nas ponekad podseti na strašne tragedije, kao što je bila tragedija kragujevačkog oktobra“, rekao je Halilović.

Od 2012. godine, 21. oktobar obeležava se kao državni praznik, Dan secanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Moleban kragujevačkim novomučenicima, služilo je sveštenstvo Šumadijske eparhije.

Kragujevčani koji su prisustvovali Velikom školskom času kažu da je ovo dan kada im je izuzetno važno da budu na tom mestu, u Šumaricama i odaju počast žrtvama.

Među okupljenima bilo je i potomaka streljanih.

Osim kragujevačkih đaka, koji su u velikom broju posetili Šumarice, bilo je i đaka iz drugih krajeva Srbije.

Velikom školskom času su prisustvovali i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i bivši gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Veliki školski čas, kraj spomenika steljanim đacima i profesorima, u formi umetničko-scenskog prikaza, održava se u Šumaricama od 1971. godine.

Nemačke okupacione snage počinile su kragujevački masakr nad civilnim, pretežno srpskim stanovništvom Kragujevca i okolnih sela, 19, 20. i 21. oktobra 1941. godine, u kojem je stradalo oko 3.000 ljudi, među kojima i 300 kragujevačkih učenika i 15-oro dece starosti izmedu osam i 15 godina.

Streljanje je izvršeno kao odmazda za 10 ubijenih i 26 ranjenih nemačkih vojnika, a nemački komandant Franc Beme 10. oktobra 1941. izdao je naredbu da se za jednog ubijenog nemačkog vojnika strelja 100 ljudi, a za jednog ranjenog pedeset.

U spomen na žrtve streljanja čitav prostor Šumarica je pretvoren u spomen-park.

Sa kragujevačkim učenicama streljan je profesor i direktor Muške gimnazije u tom gradu Miloje Pavlović, koji je odbio ponudu zločinaca da mu se spase život, stao u stroj sa dacjima i sa njima poginuo, uz poslednje reči: „Pucajte, ja i sada držim čas“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana