Veći broj postupaka vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a Tanjug

Objavljeno: 04.03.2020. 13:13 Izmenjeno: 04.03.2020. 13:13

Svaki šesti par u Srbiji se suočava sa problemom neplodnosti, a Republičkog fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ubuduće će finansirati veći broj postupaka vantelesne oplodnje, za parove koji ispune određene kriterijume.

Trenutno se o trošku RFZO-a finansiraju tri pokušaja vantelesne oplodnje parovima koji pokušavaju da dobiju prvo dete, a jedan od osnovnih kriterijuma je da žena ima manje od 42 godine, saopštilo je udruženje „Šansa za roditeljstvo“.

Takođe, RFZO finansira dva pokušaja vantelesne oplodnje za drugo dete, a kriterijum je da je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom.

Muškarci koji imaju dijagnozu azoospermije, iako imaju zamrznut materijal za sada ne mogu na proceduru vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a.

RFZO za sada ne finansira ni pokušaj vantelesne oplodnje parovima koji ne mogu da dobiju drugo dete, a prvo su dobili prirodnim putem.

Postupak vantelesne oplodnje se može raditi u 18 klinika u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

U udružzenju podsećaju da se parovi ne podvrgavaju proceduri vantelesne oplodnje bez stimulacije, odnosno ukoliko žena ne prima hormonsku terapiju.

Jedno od ograničenja za parove je što u Srbiji trenutno nema donora, iako postoji Banka reproduktivnih ćelija, ističu u udruženju.

Navode da najave predsednika Srbije, ministra zdravlja i direktorke RFZO-a da neće više biti ograničenja, ohrabruju parove i daju im nadu da ima rešenja za njihov problem i da će dobiti dete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana