Večeras počinje 63. Filmski festival u Puli

Objavljeno: 09.07.2016. 20:26 Izmenjeno: 09.07.2016. 20:26

U starom rimskom amfiteatru u Puli, projekcijom filma Snježane Tribuson „Sve najbolje“ večeras počinje 63. Filmski festival.

Festival će zvanično otvoriti svetski priznata mađarska rediteljka i scenaristkinja Marta Mesaroš, kojoj će tokom svečane ceremonije biti uričena nagrada Zlatna Arena za životno delo.

Mesaroš je autorka čiji su filmovi obeležili velike svetske festivale, i ona je prva žena dobitnica Zlatnog medveda na festivalu u Berlinu.

Njen prvenac „Devojka“ je i prvi mađarski film koji je režirala žena.

Na 63. Pulskom filmskom festivalu u sklopu programa Retrospektiva biće prikazano pet najboljih ostavrenja Mesaroševe.

Ovogodišnji fokus Pulskog fetsivala je ženska filmska snaga i njihov doprinos filmskoj baštini na svetskom nivou.

Tome u prilog govori broj rediteljki u okviru svih programa Filmskog festivala u Puli, a naročito u hrvatskom i međunarodnom programu u kojima skoro pola filmskih naslova potpisuju upravo žene.

Prema rečima direktorke Pulskog festivala Gordane Restović, sve je spremno za početak feativala koji traje do 17. jula, na kojem će biti prikazano ukupno 130 filmova, među kojima i rediteljski prvenac Mirjane Karanović „Dobra žena“.

„U glavnoj konkurenciji imamo ukupno 16 filmova, u manjinskim koprodukcijama hrvatskih dugometražnih fimova, te 18 kratkometražnih filmova, imamo studentske filmove, međunarodni program,“ izjavila je Restanović.

U žiriju svih kategorija festivalskog programa biće i jedno do dva strana imena iz sveta filma, pa će među onima koji će žirirati u kategoriji Međunarodni film biti i srpski reditelj Stevan Filipović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana