Veća ulaganja Grada u inovacione delatnosti Beoinfo

Objavljeno: 08.12.2017. 13:53 Izmenjeno: 08.12.2017. 13:53

U okviru programa koji dodeljuje Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije, podeljena su bespovratna sredstva za inovacijska rešenja srpskih preduzeća, a prisistvovali su menadžer Goran Vesić i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Vesić je istakao da je Grad Beograd preduzeo niz mera u cilju pospešivanja inovacijske delatnosti i najavio veća ulaganja u toj oblasti u narednom periodu.
– Zajedno sa Vladom Republike Srbije i Univerzitetom u Beogradu obnovilo smo Naučno-tehnološki park  Beograd, koji je do pre dve godine bio zapušten sa samo nekoliko preduzetnika. Danas u tom parku radi 54 kompanije sa 560 IT inženjera – istakao je Vesić.

On je podsetio da na nivou grada funkcioniše Fond za mlade talente, dok je ove godine izdvojeno milion dinara za inovacione projekte kod učenika srednjoškolskog uzrasta. Takođe, kako je naveo, sprovodi se program Bg praksa kroz koji je dosad prošlo 1.800 studenata završnih godina. Time omogućavamo studentima da steknu neophodna iskustva koja su im potrebna u poslovnoj karijeri, rekao je Vesić.

– Beograd, koji čini 40 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije, ubrzano se razvija. Samo ove godine posao je našlo 66.000 stanovnika prestonice i prvi put je posle više od 10 godina nezaposleno manje od 89.000 ljudi, sa tendencijom daljeg pada. Najveći broj novozaposlenih našao je posao u sektoru usluga, što je povezano sa razvojem turizma, otvaranjem novih hotela i šoping molova, dok je IT sektor druga grana koja je uposlila najviše stanovnika prestonica – ukazao je gradski menadžer i zahvalio ministru Popoviću što je izabrao Skupštinu grada da bude domaćin ovog velikog događaja.

Vlada Republike Srbije je kroz Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija dodelila na ovom konkursu više 320 miliona dinara bespovratnih sredstava. Sredstva je dobilo 25 kompanija, koje su predstavile projekte sa najvećim tržišnim potencijalom, ukazao je ministar Popović.

On je takođe najavio izdvajanje većih sredstava za inovacije u budžetu za narednu godinu koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.
Popović je najavio otvaranje Naučno-tehnološkog i inovacionog parka u Novom Sadu, koji će biti najmoderniji park tog tipa u ovom delu Evrope, kao tri nova projekta inovacione infrastrukture u Beogradu i Nišu. On je zahavlio gradskom menadžeru Goranu Vesiću jer prepoznaje inovacije kao segment za budućnost ekonomije u Srbiji.

Događaju su prisustvovali pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Stojanović i predstavnici Evropske unije u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana