Vasiljković moli Vučića da pokrene njegovo pitanje u Hrvatskoj Tanjug

Objavljeno: 05.02.2018. 22:59 Izmenjeno: 05.02.2018. 22:59

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću se uoči posete Hrvatskoj u ime Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, obratio njegov pravni zastupnik sa molbom da Vučić pokrene pitanje Vasiljkovića u razgovorima sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

 

Advokat Goran Cvetić, naime tvrdi da je prema dokumentaciji koju dostavlja u prilogu, Hrvatska postupila suprotno garancijama koje je dala Australiji da će se Vasiljkoviću suditi za tri, a ne za pet krivičnih dela.

Cvetić u pismu, čiju kopiju je dostavio Tanjugu, navodi da je Hrvatska svoj zahtev za ekstradiciju Australiji bazirala na rešenju o sprovođenu istrage Županijskog suda u Šibeniku iz koga se, kako kaže, vidi da je zahtev podnet u vezi suđenja u Hrvatskoj za tri krivična dela.

Pravni zastupnik navodi da je izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj usledilo 2015. godine pod tim garancijama.

On tvrdi da je došlo do prekoračenja, jer je optužnica protiv Vasiljkovića u Hrvatskoj podignuta za pet „navodno počinjenih dela, a ne za tri kako je to Australiji garantovala Hrvatska“.

Advokat u pismu navodi da je ovo dovelo do, kako kaže, neosnovane optužnice protiv Kapetana Dragana, kao i do neosnovane presude kojom je osuđen za četiri krivična dela, od kojih najteže nije ni bilo obuhvaćeno garancijom Hrvatske Australiji.

Cvetić tvrdi i da Vasiljković i njegova odbrana za ovo nisu saznali ranije, jer nisu mogli da imaju uvid u korespodenciju između australijskog Visokog suda i Hrvatske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana