Usvojena inicijativa da se podigne spomen-klupa Edvardu Rusjanu

Objavljeno: 05.06.2021. 11:15 Izmenjeno: 05.06.2021. 11:15

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda na održanoj sednici usvojila je inicijativu Ambasade Republike Slovenije u Beogradu da se podigne spomen-klupa Edvardu Rusjanu u parku na platou fontane kod Ulice vojvode Bojovića ispod Kalemegdana.

Edvard Rusjan tragično je preminuo 9. januara 1911. godine prilikom prezentacije letačkih sposobnosti svog motornog aviona u Beogradu, koji se u jakoj košavi srušio na obalu Save ispod Kalemegdana. Postavljanje spomen-klupe zaokružilo bi na najbolji način ostavštinu Edvarda Rusjana u Beogradu, zajedno sa njegovim grobom na Novom groblju i ostacima njegovog aviona, koji se nalaze u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Ambasada Republike Slovenije u Beogradu iskreno se nada da će inicijativa biti prihvaćena jer veruje da bi sa postavljanjem Rusjanove spomen-klupe dobili novi znak odlične saradnje između grada Beograda i Ambasade kao i između naše dve države – stoji u inicijativi Ambasade Republike Slovenije u Beogradu.

Predsednica Komisije Andrea Radulović istakla je važnost očuvanja sećanja na ličnosti koje su svojim znanjem i umećem zajednički uticali na razvoj društva gradova i država.

– Edvard Rusjan je jedan u nizu ličnosti koje su značajno uticale na društvo  kako Slovenije, tako i Srbije. Postavljanjem spomen-klupe pioniru vazduhoplovstva nastavili bismo vrlo uspešnu saradnju dveju država iz oblasti kulture – naglasila je Radulovićeva.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu da se parkovska površina na kojoj je planirano podizanje spomen-klupe Edvardu Rusjanu nazove Parkom Edvarda Rusjana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana