Usvojen Zakon o utvrđivanju porekla imovine Tanjug

Objavljeno: 29.02.2020. 16:38 Izmenjeno: 29.02.2020. 21:34

Skupština Srbije usvojila Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu koji predviđa porez od čak 75 odsto, ako se utvrdi da poreski obaveznik nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra.

Proveravaće se celokupna imovina pojedinca, naročito nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, štednja i gotov novac.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je u raspravi da se Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu bavi imovinom za koju fizičko lice ne može da dokaže da ju je steklo na zakonit način.

On je objasnio da Poreska uprava mora da učini verovatnim i dokaže da je lice steklo imovinu veću od 150.000 evra, a onda je teret dokazivanja na fizičkom licu.

Prema njegovim rečima, Poreska uprava ima i obavezu da ukoliko inspektor posumnja da je imovina stečena protivzakonito da podnese krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Svaki građanin može doći pod udar provere imovine, s obzirom da je formulacija na neki način pozajmljena iz građanskog prava – da se učini verovatnim.

Stefanović je naglasio da je obaveza Poreske uprave i Ministarstva finansija i Vlade Srbije koji će nadgledati da se kontrola vrši pravično.

Poslanici su izglasali i izmene i dopune Zakona o parničnom postupku i izmene i dopune Zakona o obligacionim odnosima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana