Usluga Predah smeštaj i za odrasle korisnike Beoinfo

Objavljeno: 09.11.2019. 11:46 Izmenjeno: 09.11.2019. 11:46

Sekretarijat za socijalnu zaštitu prati i adekvatno odgovara na potrebe osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica, te je analizirajući potrebe korisnika, a u saradnji sa udruženjima roditelja, inicirao izmenu propisa kako bi se korišćenje usluge Predah smeštaj omogućilo i korisnicima starijim  od 26 godina.

Foto: Beoinfo

– Grad Beograd smatra značajnim razvijanje dnevnih usluga socijalne zaštite jer su to usluge koje pružaju podršku porodici i omogućavaju ostanak korisnika u porodičnom okruženju. Jedna od takvih usluga je i Predah smeštaj. Nepravedno su odrasli korisnici koji imaju potrebe za ovom uslugom bili uskraćeni, ali izmenom Pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite omogućiće se i odraslim korisnicima sa invaliditetom, starosti od navršenih 26 do navršenih 65 godina, da koriste uslugu Predah smeštaj. Predlog ove odluke naći će se pred odbornicima Skupštine grada Beograda na narednoj sednici. Svrha Predah smeštaja jeste privremeni i povremeni smeštaj dece i mladih sa smetnjama u razvoju, koji se obezbeđuje kao dnevni, vikend ili višednevni smeštaj. Uslugu prosečno na mesečnom nivou koristi 20 korisnika. Na ovaj način pruža se podrška detetu i odraslom korisniku, ali i njihovim porodicama, u održavanju i poboljšanju kvaliteta svog života – istakla je Nataša Stanisavljević za Beoinfo.

Ona je podsetila da se usluga Predah smeštaj pruža u okviru Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju, ustanove koja u svom sastavu ima mrežu od 15 dnevnih boravaka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

Pruža se najduže 45 dana u toku kalendarske godine, s tim što može trajati najduže 20 dana u kontinuitetu, deci i mladima sa smetnjama u razvoju uzrasta od pet do navršenih 26 godina života. Kada se propis bude izmenio, isto će važiti i za odrasle od navršenih 26 do navršenih 65 godina života i to: sa intelektualnim smetnjama u razvoju, odnosno teškoćama, sa višestrukim smetnjama u razvoju, uključujući autizam, sa senzornim smetnjama, odnosno teškoćama i sa telesnim smetnjama, odnosno teškoćama, precizirala je Nataša Stanisavljević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana