Uskoro onlajn platforma za prijave o pritiscima na novinare Tanjug

Objavljeno: 23.07.2019. 17:57 Izmenjeno: 23.07.2019. 17:57

Zaštitnik građana Zoran Pašalić dostavio je medijskim udruženjima i asocijacijama Predlog sporazuma o saradnji u oblasti zaštite i unapređenja bezbednosti novinara kojim se predviđa pokretanje onlajn platforme na kojoj će se evidentirati svaki slučaj uzgrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare i medijske radnike. 

Dokument koji je sačinjen posle niza sastanaka i konsultacija sa novinarima iz Beograda i unutrašnjosti Srbije, Pašalić je dostavio medijskim udruženjima i asocijacijama u cilju dobijanja dodatnih sugestija na konačan tekst sporazuma, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Sporazum će biti naknadno potpisan u cilju obostrane saradnje i sveobuhvatnog evidentiranja napada i pritisaka na novinare i medijske radnike, a zbog potrebe uspostavljanja efikasnijeg mehanizma zaštite njihove bezbednosti.

Sporazumom se predviđa pokretanje prve onlajn platforme u Srbiji na kojoj će se evidentirati svaki pojedinačni slučaj ugrožavanja bezbednosti i svaki oblik pritiska na novinare i medijskih radnika.

Kako se navodi, platforma će doprineti i delotvornijem postupanju nadležnih državnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara

Dodaje se da će na izradi metodologije prikupljanja, verifikacije, klasifikacije, analize i prezentacije podataka o ugrožavanju bezbednosti novinara biti angažovana Radna grupa sastavljena od tima stručnjaka iz reda novinara, medijskih radnika, predstavnika Zaštitnika građana i relevantnih stručnjaka.

Zaštitnik građana početkom aprila sastao sa predstavnicima udruženja i asocijacija novinara iz Srbije, kao i sa novinarima štampanih i elektronskih medija u cilju razrade ideje o pokretanju onlajn platforme za evidenciju napada na novinare, od pritisaka do fizičkih napada, nasrtaja na imovinu i na život.

U saopštenju se ističe da u Srbiji ne postoji jasna slika koji napad kako da se definiše, što dovodi do situacije da svako tumači i evidentira napade na svoj način: i tužilaštva, i sudovi, i policija, kao i novinarska udruženja i nevladine organizacije

““Definisanjem pojmova i evidencijom napada na novinare na osnovu tih pojmova na onlajn platformi, dobili bismo jedinstvenu i preciznu evidenciju svih oblika pritisaka i napada na novinare u Srbiji““, zaključuje Zaštitnik građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana