Uručene spomenice porodicama palih u agresiji NATO Tanjug

Objavljeno: 24.11.2019. 18:23 Izmenjeno: 25.11.2019. 11:59

U Domu Garde u Beogradu  uručene su vojne spomenice članovima porodica 40 palih boraca u NATO agresiji sa teritorije Crne Gore

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA/ jd

U Domu Garde u Beogradu  uručene su vojne spomenice članovima porodica 40 palih boraca u NATO agresiji sa teritorije Crne Gore

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića uručio spomenice povodom obeležavanja 20 godina NATO agresije, istakao je da je Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, Srbija koja ne zaboravlja, koja nikada ne zaboravlja nikoga ko se žrtvovao za nju.

„Srbija koju vodi Aleksandar Vučić izabrala je da čuva Srbe, bez obzira gde oni živeli. Svi oni koji hoće da zaborave žrtvu srpskog naroda, koji hoće da zaborave kako je počela NATO agresija, zašto je vođena NATO agresija, ne čine ni najmanju uslugu svom narodu“, rekao je Vulin.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, on je ocenio da svi oni koji hoće da zaborave, zapravo, hoće da dopuste da se „kršenjem međunarodnog prava strašna i velika žrtva srpskog naroda zaboravi, unizi i umanji“.

„Srbija pamti i dobro i zlo. Srbija pamti i Srbija nikada neće dopustiti da bilo koja dnevna politika i pokušaj menjanja istorije zamrače tu veliku i strašnu žrtvu srpskog naroda. Srbija pamti“, poručio je ministar.

On je podsetio da Srbi pripadaju narodu koji kaže da se „svak rodi da po jednom umre, a čast i bruka žive dovijeka“, kao i da se u srpskom narodu kaže da „čovek umre dva puta, jednom kada ga sudbina odnese od onih koje voli i drugi put kada ga zaborave, kada mu ime više ne pominju“.

„Ne otvaram ja vama rane, rane su vam otvorili oni koji su hteli da vas zaborave i da ih zaborave, oni koji ne daju da na njihove svetle grobove Vojska njihove zemlje ili bar oni koji pamte, polože cvet, venac, poklone se, prekrste se, poljube – oni rane otvaraju. Rane otvaraju oni licemeri iz NATO-a koji nas je ubijao i koji kažu, ponekad, onako, reda radi, preko volje – žalimo za svim civilnim žrtvama – a kako onda ne žalite za našom pobijenom braćom koja su nosila uniforme, zapitao je ministar Vulin.

On je istakao da je Srbija izabrala da pamti, a „oni koji hoće da zaborave, neka im je na čast, ako časti imaju“.

„Govorićemo glasno, jer Srbija izabrala da pamti. Jeste, između nas je sada granica. Vekovima su tu granicu držali, stvarali, jačali, čuvali veliki i moćni ne dajući nam da budemo zajedno. Granica između nas prekinuta u jednom času istorije, istorije za koju Srbija veruje da je bila bratska i slavna, a oni koji granicu stvaraju kažu da je bila okupatorska, razbratska, zločinačka. Dopustite mi da vam kažem da u to ne verujem, a žrtvu vaše braće i sinova ne vidim ni kao slučajnu ni kao pogrešnu, već žrtvu čestitih, časnih, sigurnih i hrabrih ljudi koji su znali zašto, za koga žive i za koga ginu. Nisu oni ginuli u uniformi tuđe vojske, nisu oni ginuli za tuđu državu, ginuli su za svoj narod, svoju zemlju, a protiv onog ko je hteo zemlju da razdrobi, narod umanji, uništi i unizi“, podvukao je ministar Vulin.

„U svoje ime, u ime Srbije, u ime Srba gde god da žive, u ime naroda koji zna šta je veličina i šta je strahota vaše žrtve, gde god bili, šta god radili, gde god pokrivali unuke i praunuke i pričali im o velikoj žrtvi onih pre njih, gde god trajali, hoću da znate – Srbija postoji, i dok postoji Srbija, postoji zemlja koja vam je zahvalna, koja je na vas ponosna i na koju se i u radosti i u času nevolje možete pozvati i osloniti“, poručio je Vulin članovima porodica alih u NATO agresiji sa područja Crne Gore.

Predsednik Udurženja boraca ratova 1990. Crne Gore Radan Nikolić istakao je da je srpska vojska u Crnoj Gori vekovima doživljavana kao bratska, o čemu svedoče žrtve onih koji su 1998. i 1999. godine položili svoje živote u odbranu zajedničke otadžbine.

„Odzivom da brani otadžbinu, bez obzira na različite okolnosti pogibije, među kojima dominiraju one herojske, svi oni zaslužili su priznanje koje je danas obradovalo i ohrabrilo ne samo njihove porodice i saborce već sve slobodare i patriote Srbije i Crne Gore. Mi, ratni veterani i porodice naših poginulih saboraca, doživljavamo to kao ukazivanje izuzetne pažnje i časti i kao ispruženu ruku, koju čvrsto i sa zahvalnošću prihvatamo“, rekao je Nikolić.

On je zahvalio ministru Vulinu na inicijativi da se vojne spomenice dodele porodicama palih boraca iz Crne Gore i poručio da današnji događaj, koji nije plod zakonske obaveze, već pre svega ljudski čin, mnogo znači porodicama poginulih i njihovim saborcima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana