UN: Zemljotres u Turskoj najsnažniji u poslednjih 80 godina tanjug

Objavljeno: 07.02.2023. 09:52 Izmenjeno: 07.02.2023. 13:37

„UN i partneri pažljivo prate situaciju na terenu i nastoje da mobilišu sredstva za hitne slučajeve u tom regionu“, navodi se u izveštaju.

Ujedinjene nacije saopštile su da je jučerašnji zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, koji je pogodio južnu Tursku, bio najsnažniji zemljotres u toj zemlji u više od 80 godina. „Ovo je najsnažniji zemljotres u Turskoj zabeležen od 1939. godine“, navodi se u izveštaju koji je u ponedeljak objavila Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCA), prenosi CNN. UNOCA je saopštila da su timovi za hitne reakcije Ujedinjenih nacija za procenu i koordinaciju katastrofa (UNDAC), Međunarodne savetodavne grupe za potragu i spasavanje (INSARAG) i timovi hitne medicinske pomoći Svetske zdravstvene organizacije (EMT) mobilisani u Turskoj da bi pomogli u humanitarnim akcijama. „UN i partneri pažljivo prate situaciju na terenu i nastoje da mobilišu sredstva za hitne slučajeve u tom regionu“, navodi se u izveštaju.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejezus izjavio je u Ženevi da je SZO posebno zabrinuta zbog toga što iz nekih oblasti Turske i Sirije nisu stigle nikakve informacije o posledicama razornog zemljotresa. „Mapiranje štete je jedan od načina da shvatimo gde treba da usmerimo našu pažnju,“ rekao je Gebrejezus na sastanku Izvršnog odbora SZO, prenosi Rojters. Prema poslednjim podacima, broj žrtava jučerašnjeg razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji veći je od 5.000.

Evropska komisija je danas najavila da produžava pomoć Turskoj i Siriji nakon zemljotresa koji je pogodio ove dve zemlje. Nakon što je Turska aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU, 19 država članica EU (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka , Slovenija i Španija), zajedno sa Albanijom i Crnom Gorom, ponudili su timove u koordinaciji sa Koordinacionim centrom EU za hitne slučajeve i turskim vlastima, saopštila je danas Evropska komisija. „25 timova za potragu i spasavanje kreću u najteže pogođena područja u Turskoj da pomognu na terenu, a 11 od ovih timova je već stiglo. Pored toga, dva medicinska tima su poslata preko Mehanizma civilne zaštite EU da pruže hitnu zdravstvenu pomoć pogođenim osobama. Ukupno je iz evropskih zemalja ponuđeno 1.185 spasilaca i 79 pasa tragača“, kaže Komisija. Koordinacioni centar EU za reagovanje u vanrednim situacijama takođe je sastavio tim EU za civilnu zaštitu od stručnjaka iz 11 država članica, koji su raspoređeni u Tursku da podrže operacije. Što se tiče Sirije, koja je takođe pogođena zemljotresom, Komisija kaže da je EU u kontaktu sa svojim humanitarnim partnerima na terenu i finansira humanitarne organizacije koje sprovode operacije potrage i spasavanja, istovremeno pružajući podršku za vodu i kanalizaciju i distribuciju ćebadi i higijenskih potrepština u pogođenim područjima. Oni takođe procenjuju nivo štete i potrebe unutar Sirije nakon jučerašnjeg zemljotresa, kako bi prilagodili svoj odgovor. „EU razmatra sve održive opcije za raspoređivanje dodatnih resursa unutar Sirije za podršku pogođenom stanovništvu”, saopštila je Komisija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 17°C

Slaba kiša

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana