UN: U Avganistanu ubijeno,ranjeno 107 muškaraca,ima i dečaka Tanjug

Objavljeno: 07.05.2018. 20:38 Izmenjeno: 07.05.2018. 19:40

U raketnoj i puškomitraljeskoj vatri otvorenoj iz helikoptera avganistanskih vladinih snaga prošlog meseca ubijeno je ili ranjeno najmanje 107 dečaka i odraslih muškaraca koji su prisustvovali verskoj ceremoniji u blizini severnog grada Kunduza, navodi se u danas objavljenom izveštaju UN.

 

Prošlog meseca su seljani u distriktu Dašt-i Arči u Kunduzu naveli da je na desetine osoba, među kojima i veliki broj dece, ubijeno u napadu na učesnike verske ceremonije, podseća Rojters.

Posle navoda o napadu, Ujedinjene nacije su pokrenule istragu.

U danas objavljenom izveštaju svetske organizacije ukazuje se na opasnosti od nove strategije, razvijene zajedno sa američkim savetnicima, a koja je dovela do znatnog jačanja avganistanske vazdušne moći.

Reč je o helikopterima opremljenim raketama i jurišnim avionima razvijenim u pokušaju da se izađe na kraj s talibanima.

„Ključni zaključak ovog izveštaja je da je vlada koristila rakete i tešku puškomitraljesku vatru protiv verskog skupa, što je rezultiralo velikim brojem gubitaka među decom“, saopštila je Misija UN za pomoć u Avganistanu (UNAMA).

U izveštaju se kaže da je ubijeno najmanje 36 ljudi, među kojima 30 dece, dok je 71 osoba ranjena, pri čemu se „postavlja pitanje u kojoj meri je vlada poštovala propise o oprezu i srazmernosti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom“.

Istražitelji UN su potvrdili da ima 107 ubijenih ili ranjenih, ali napominju da su iz različitih izvora dobili informacije da žrtava ima više od 200, zaključuje se u izveštaju UN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana