Umro legendarni glumac Mihajlo- Miša Janketić Tanjug

Objavljeno: 15.05.2019. 12:17 Izmenjeno: 17.05.2019. 15:03

U Beogradu je u 80. godini preminuo jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić, saopštila je njegova matična kuća, beogradsko Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP).

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / nr

„U raskošno bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja – Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade “Pavle Vuisić“ za životno delo“, kaže se u saopštenju JDP-a.

Prvu ulogu na sceni JDP-a odigrao je u predstavi „Ričard III“ 1961, a sledeće godine postao je član tog pozorišta, u kome je ostao do 1998. godine i u kome ostvario je preko šezdeset uloga.

Poslednju premijeru Miša Janketić imao je na 70. godišnjicu Jugoslovenskog dramskog pozorišta kao Krnec u predstavi „Kralj Betajnove“ (2018).

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

Na scenama JDP-a bio je Igo u „Prljvaim rukama“ Ž. P. Sartra, Uroš V u „Smrti Uroša V“ S. Stefanovića, Ljuba Vrapče u predstavi „Kad su cvetale tikve“ D. Mihailovića, Raskoljnikov u „Zločinu i kazni“ F. M. Dostojevskog, Stenli u „Tramvaju zvanom želja“ T. Viljamsa, Horvat u Krležinom „Vučjaku“, Alesandro Mediči u „Lorencaču“ De Misea, Vojvoda Mišić u „Kolubarskoj bici“ i „Valjevskoj bolnici“ D. Ćosića, Blagoje u „Putujućem pozorištu Šopalović“ Lj. Simovića, Gavrilović u Sterijinim „Rodoljupcima“ (1986), Gradonacelnik u Gogoljevom „Revizoru“, Jevrem Prokić u „Narodnom poslaniku“ i Obrad Ðorđević u „Tako je moralo biti“ B. Nusića…

Dobitnik je godišnjih nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta za uloge Borisa Anenkova (Pravdenici), Bredlija (Pokopano dete), Isusa (Nekršten dan), Živojina Mišića (Kolubarska bitka), Gavrilovića (Rodoljupci), Majora Božića (Seobe), Gradonačelnika (Revizor), Jevrema Prokića (Narodni poslanik).

S velikim uspehom igrao je i na scenama drugih pozorišta (Atelje 212, Narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Srpsko narodno pozorište, Zvezdara teatar…).

Oktobarska nagrada grada Beograda dodeljena mu je za ulogu Raskoljinkova u „Zločin i kazni“ 1971, Sterijine nagrade dobio je za uloge Jagoša Kralja (Klaustrofobična komedija, 1987, Zvezdara teatar), Jevrema Prokića (Narodni poslanik, 1991), Knjaza Nikole (Princeza Ksenija od Crne Gore, 1994, Crnogorsko narodno pozorište) i Čika Dragog (Smrtonosna motoristika, 2005, Atelje 212).

Dobitnik je i nagrada „Joakim Vujić“, „Milivoje Živanović“, „Raša Plaović“, „Ljubiša Jovanović2, Statuete „Ćuran“, 2Zoranov brk“ i „Branislav Nušić“ za životno delo.

Nagrada Udruženja filmskih glumaca za životno delo „Pavle Vujisić“ dodeljena mu je 2014. Najznačajniju domaću pozorišnu nagradu, Dobričin prsten, dobio je 2003. godine.

Na filmu je srađivao s najznačajnijim domaćim rediteljima. U filmografiju Miše Janketića ulaze ostvarenja „San“ Puriše Ðorđevića, „Kako su se voleli Romeo i Julija“ Jovana Živanovića, „Opatica i komesar“ Gojka Šipovca, „Horoskop“ Bore Draškovića, „Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda“ Žike Mitrovića, „Devojka sa Kosmaja“ Dragovana Jovanovića, „Svadba“ Radomira Šaranovića, „Zimovanje u Jakobsfeldu“ Branka Bauera, „Svetozar Marković“ Eduarda Galića, „Kako sam sistematski uništen od idiota“ Slobodana Šijana, „Početni udarac“ Darka Bajića, „Seks – partijski neprijatelj br.1“ Dušana Saboa, „Peti leptir“ Milorada Milinkovića…

Igrao je u TV dramama i u serijama „Dimitrije Tucović“, „Otpisani“, „Salaš u Malom ritu“, „Nepokoreni grad“, „Sivi dom“, „Vuk Karadžić“, „Bolji život“, „Zaboravljeni“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Ubice mog oca“, „Žmurke“…

Mihailo Janketić bavio se pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana