Ugovor o donaciji Kine – dve laboratorije za koronu Tanjug, Studio B

Objavljeno: 08.04.2020. 11:55 Izmenjeno: 09.04.2020. 13:24

Ovo je još jedna cigla u kući čeličnog prijateljstva. Radujem se danu kada ćemo moći da ugostimo predsednika Kine u Srbiji i na pravi način da zahvalimo i odamo počast našem prijateljstvu, rekla je premijerka Brnabić i zahvalila Kini za donaciju dve najmodernije laboratorije za brzo potvrđivanje prisustva korona virusa.

foto Tanjug

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je s predstavnicima kineskog instituta BGI ugovor o kineskoj donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za korona virus.

Sporazum uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.

Čin potpisivanja organizovan je danas onlajn, tako što je ugovor potpisan sa srpske strane u Palati Srbije, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video linka, a zatim je ispraćeno aplauzom.

Prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ambasadorka Kine Čen Bo i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić.

Brnabić:Još jedna cigla u kući čeličnog prijateljstva

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je Kini na donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za virus korona, koje će raditi 3.000 testova dnevno, ističući da je to samo deo ukupne podrške i pomoći te zemlje Srbiji, bez koje ne bismo mogli da se borimo protiv Kovida 19.

Premijerka je istakla da je ovo izuzetno važna donacija, ali i samo deo sveukupne podrške Kine, u tehnologiji, zaštitnoj opremi, respiratorima, znanju

Srbija, kaže, ne bi mogla ovako uspešno da se bori protiv Kovida 19, i bez znanja i pružene ruke Kine ne bi mogla da odoleva ovoj bolesti.

“Ovo je još jedna cigla u kući čeličnog prijateljstva. Radujem se danu kada ćemo moći da ugostimo predsednika Kine u Srbiji i na pravi način, kako znamo, da zahvalimo i odamo počast našem prijateljstvu”, rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila na parterstvu, prijateljstvu i na, kako je rekla, velikodušnoj donaciji.

Zahvalila je i svim kompanijama koje su omogućile da dođe do ove donacije, a najviše Ambasadi Kine u Srbiji, koja je, kako je rekla, od prvog, pa i pre prvog dana bila uz narod Srbije u borbi portiv Koivda 19.

“Najveće hvala narodu Kine i kineskom rukovodstvu, na čelu sa predsednikom Sijem, na svemu što su uradili u teškim vremnima za Srbiju”, rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da je Srbija u 34. danu borbe sa koronom.

“Još uvek se držimo, naš zdravstveni sistem je još uvek na nogama, odolevamo izazovima i borimo se dobro”, rekla je Brnabić, dodajući da je to dobrim delom i zahvaljujući podršci i pomoći iz Kine.

 

Kupljeno 90.000 PCR testova, za masovno testiranje

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija kupila dodatnih 90.000 standardnih PCR testova za Kovid 19, od kojih će 60.000 biti u Kliničkom centru Srbije, a 30.000 će biti podeljeno jugu centralne Srbije, u Nišu.

„Pored toga, imamo dodatne količine PCR testova, tako da ćemo ići još više na prošireno, mašovnije testiranje, jer ulazimo, nadam se, možda u nešto što bi izgledalo kao završnica borbe protiv Kovida 19”, rekla je Brnabić novinarima nakon potpisivanja Ugovora o donaciji Kine za izgradnju dve najmodernije laboratorije.

To, međutim, ne znači da ćemo brzo moći da proglasimo pobedu, ni kraj vanrednog stanja, ali je svakao deo u kojem mi znamo kako se borimo i odlevamo dobro, ukazala je Brnabić.

Premijerka je ponovila da je ključna gvozdena disciplina i poštovanje svih mera vlade, uz sve ono što svako od nas pojedinačno može da uradi – da bude u izolaciji i kontakte svede na minimum, kako ne bismo samo suzbili, već i u potpunosti pobedili virus.

“Mi možemo da ga suzbijemo, ali samo pojedinačno građani mogu da ga ubiju”, rekla je Brnabić.

Nedimović:Uskoro dobijamo i robote za srpske laboratorije

Kapacitet dve najmodernije laboratorije koje će Srbija dobiti od Kine za brzo testiranje na korona virus jednak je trenutnim ukupnim kapacitetima Srbije za testiranje, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Zahvalan sam što će tzv. Vatreno oko (projekat) iz Vuhana braniti Srbiju sa ove dve laboratorije, koje će biti u KC Srbije, koja će početi za nekoliko dana sa radom, pošto je tu skoro sve završeno. Očekujemo testove, imaćemo oko 90.000 kompletnih testova, 60.000 za KC Srbije i 30.000 za KC Niš“, naveo je ministar.

Nedimović je rekao da smo uspevali prethodnih dana stalno da povećavamo broj testiranih i kapacitete naših laboratorija, ali da postoje granice preko kojih ni ljudi, ni mašine više ne mogu i da je zato važna ova donacija kineskih partnera.

„Hvala svima koji su nam prethodnih dana i donirali testove i omogućili da što pre dobijemo testove, a bogami u naredna dva ili tri dana i robote za naše sprske laboratorije i da smanjimo rizik koliko god je to moguće prilikom obrade ovih testova“, rekao je Nedimović u Palati Srbija.

Zahvalio je kineskom institutu BGI, fondaciji „Tencent Charity Fund“ i Zi Din kompaniji koja radi kod nas u Bor, za donaciju dve laboratorije koje će nam pomagati u borbi sa kovidom19.

Kaže da je bio u Nišu i da su pronašli lokaciju gde će biti napravljena ta laboratorija i da će za to biti potrebno 45 dana.

„Ali, ove dve laboratorije nisu privremene, već će biti podrška sprskoj bezbednosti i srpskom zdavstvu, a možda i srpskoj poljoprivredi“.

Nedimović dodaje da su i ljudi poreklom iz Srbije koji rade u BGI grupi doprineli saradnji i zahvalio im na tome.

Srbija dobija najmoderniju laboratoriju za koronu u Evropi

Prve dve najmodernije laboratorije za brzo potvrđivanje prisustva korona virusa, po ugledu na laboratorije kakve ima kineski Institut BGI, biće u Srbiji, odnosno u Beogradu i Nišu, zahvaljujući donaciji Kine, ukazala je ambasadorka te zemlje u Beogradu Čen Bo.

„Očekujemo da će kineska oprema i tehničari stići iz Kine u Beogad narednih dana i naša ambasada će učiniti sve da pruži podršku u igradnji laboratorija“, rekla je Čen Bo.

Čen je zahvalila srpskoj vladi i premijerki Ani Brnabić na saradnji, kao i svim prijatlejima u Kini koji doprinose saradnji dve zemlje.

Posebno je zahvalila institutu BGI što pomažu Srbiji da se bori sa korona virusom u ovim teškim vremenima, kao i kompaniji Zi Ðin, koja je finansirala deo sredstava, i tako pokazala društvenu ogvovronost prema srpskom društvu.

„Kapaciteti Srbije za testiranje na korona virus biće povećani sa ove dve laboratorije u Beogradu i Nišu. Kineska ambasada je spremna da uloži maksimalne napore da izgradimo što pre ove dve laboratorije“, rekla je Čen.

Istakla je da će BGI sigurno kada sve ovo prođe imati puno mogućnosti da sarađuje sa Srbijom i dodala da je to vodeći institut za geonomiku u svetu, koji je aktivno učestvovao u borbi protiv virusa u Kini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana