Srbija traži izmene završne Deklaracije iz Tirane tanjug

Objavljeno: 28.02.2024. 09:44 Izmenjeno: 29.02.2024. 09:29

U Tirani se  održava prvi samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa, na kojem će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U prestonici Albanije su povodom samita okačene zastave Ukrajine na centralnim ulicama, a na samom platou Kongresne Palate postavljen je natpis “Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa“. Kako saznaje Tanjug, na samitu se očekuje i prisustvo predsednice Moldavije Maje […]

U Tirani se  održava prvi samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa, na kojem će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U prestonici Albanije su povodom samita okačene zastave Ukrajine na centralnim ulicama, a na samom platou Kongresne Palate postavljen je natpis “Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa“. Kako saznaje Tanjug, na samitu se očekuje i prisustvo predsednice Moldavije Maje Sandu, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog, predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani, kao i predsednice Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto. Zvanični prijem počeće danas u 11 sati, u Kongresnoj Palati, a domaćin samita je premijer Albanije Edi Rama. Na poziv Rame, očekuje se prisustvo predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, kome će ovo biti prva poseta Albaniji. Očekuje se da će se razgovarati o ratu u Ukrajini i njegovim posledicama. Samit se održava pod visokim merama bezbednosti, a na održavanju reda i bezbednosti skupa biće angažovano preko 1.600 pripadnika policijskih snaga. Sutra se u Kongresnoj Palati održava Regionalni samit o planu rasta i konvergencije, na kojem će se razgovarati o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan. Predviđeno je da se održe dve plenarne sesije, koje su posvećene postepenom uvođenju jedinstvenog tržišta i sprovođenju Plana rasta. Samitu će prisustvovati i komesar Evropske unije za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji. Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje. Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu. Lideri Zapadnog Balkana su o Planu rasta u januaru u Skoplju razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD, kada je održan susret „Zapadni Balkan i EU“.

Na kraju samita biće usvojena Deklaracija o samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa, čiji tekst, kako Tanjug saznaje, još nije usaglašen. Srbija, saznaje Tanjug, traži da se iz deklaracije izbaci da se traži uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, da se izbaci deo da Ruska Federacija ima ‘maligni uticaj’ na zemlje u regionu, da u tekstu ne stoji „Zemlje“ već „Western Balkan six“ – zbog, kako je saopšteno, Kosova koje Srbija neće nazvati državom. Na samitu se očekuje i prisustvo predsednice Moldavije Maje Sandu, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog, predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani, kao i predsednice Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 20°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana