U susret danu posvećenom pozorišnom životu Zemuna beoinfo

Objavljeno: 16.12.2022. 11:23 Izmenjeno: 16.12.2022. 11:23

Povod za obeležavanje ovog datuma su dva i po veka od rođenja oca srpskog teatra Joakima Vujića, dva veka od prve Joakimove pozorišne predstave odigrane u Zemunu, 140 godina od osnivanja prve pozorišne institucije u Zemunu.

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, poslenici pozorišne umetnosti, ali i kulturnog života Zemuna, 17. decembra obeležiće Dan posvećen pozorišnom životu Zemuna. Povod za obeležavanje ovog datuma su dva i po veka od rođenja oca srpskog teatra Joakima Vujića, dva veka od prve Joakimove pozorišne predstave odigrane u Zemunu, 140 godina od osnivanja prve pozorišne institucije u Zemunu – Zemunskog srpskog dobrovoljnog pozorišnog društva, 225 godina otkako je Vikentije Rakić iz Zemuna uveo crkvenu dramu u srpsku književnost, 220 godina od izvođenja jedne od prvih crkvenih drama kod Srba, autora Jevrema Sekulića iz Zemuna, pod nazivom „Hristov grob” i 110 godina od osnivanja prve privatne domaće opere, čiji je vlasnik i osnivač bio operski pevač Zemunac Žarko Savić, pod nazivom „Kod Bulevara”, a koja se nalazila u zgradi koju naši savremenici pamte kao bioskop „Balkan”.

U znak pijeteta prema osnivačima Zemunskog srpskog dobrovoljnog pozorištnog društva, u 10 časova biće položeno cveće na spomenik koji se nalazi na Zemunskom groblju, a zatim će cveće biti položeno u 11 časova kod spomen-ploče Joakimu Vujiću, koja se nalazi na fasadi parohijskog doma Nikolajevske crkve u Zemunu, Njegoševa 43.

U galeriji Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun, Kosovska 9, s početkom u 12 časova biće otvorena izložba i održana promocija knjige autora dr um. Milovana Zdravkovića pod nazivom „Pozorišni život Zemuna, uticaj na pozorišni život Srba”. Izložbu će otvoriti poznati scenograf akademik Miodrag Tabački, a učesnici promocije knjige su sekretar Gradske opštine Zemun Marko Janković, istoričarka umetnosti Aleksandra Dabižić, direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Vesna Burojević, urednik RTS izdavaštva Dragan Inđić, teatrolog Radomir Putnik, teatrolog i recenzent Aleksandra Milošević, glumci Braka Pujić i Boško Puletić. Moderator programa je glumica Vesna Stanković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana