U sukobu s izraelskom vojskom povređeno 528 Palestinaca Tanjug

Objavljeno: 13.04.2018. 17:49 Izmenjeno: 13.04.2018. 17:48

Najmanje 528 Palestinaca povređeno je danas na granici pojasa Gaze i Izraela, kada su izraelski vojnici upotrebili suzavac i pucali na okupljene palestinske izbeglice koje su protestovale protiv izraelske blokade zahtevajući „pravo na povratak“ na sadašnju teritoriju Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

AP Photo/ Khalil Hamra

Ministarstvo nije preciziralo o kakvim povredama je reč, preneo je AP. Kako je naveo Rojters, Palestinci su tokom „Velikog marša povratka“ bacali kamenje i palili gume u blizini granične ograde.

Portparol izraelske vojske rekao je da su izraelski vojnici „odgovorili sredstvima za razbijanje nereda, dok su pucali u skladu s pravilima angažovanja“

Više hiljada Palestinaca okupilo se danas u kampovima pod šatorima duž granice pojasa Gaze sa Izraelom na trećem protestu, koji je deo niza planiranih masovnih protesta do sredine maja.

Učesnici marševa protestuju protiv izraelske blokade koja traje više od deset godina i traže „pravo na povratak“ palestinskih izbeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

Marševe organizuje palestinska organizacija Hamas, koju EU, SAD i Izrael smatraju teroristima.

U protekle dve nedelje, Izraelci su ubili 34 Palestinaca, od kojih 27 tokom protesta, podseća AP.

Hamas je u petak, 30. marta duž granice, započeo šestonedeljni protest na kome se oko 30.000 Palestinaca koji traže pravo povratka izbeglica na teritoriju današnjeg Izraela, okupilo se na pet lokacija duž granice, gde su podignuti šatori za planirane proteste.

Izrael, koji je godinama isključivao pravo Palestincima na povratak, u strahu od gubitka svoje jevrejske većine, iza električne ograde na granici, jedne od najbezbednijih ograda u svetu, postavio je tada snajperiste naoružane municijom, nakon što su protesti najavljeni.

Izrael optužuje Hamas da koristi proteste kao pokriće za napade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana