U Srebrenici bilbordi i plakati sa porukom: „Mi nismo genocidan narod“ tanjug

Objavljeno: 23.05.2024. 11:23 Izmenjeno: 23.05.2024. 13:04

(AP Photo/Armin Durgut)   U Srebrenici, gde će biti održana proširena sednica Vlade Republike Srpske, a povodom rasprave o rezoluciji o navodnom genocidu počinjenom u ovom gradu tokom poslednjeg rata, postavljeni su plakati i bilbordi sa porukom na ćirilici – „Mi nismo genocidan narod“.  “Pamtimo… Ponosna Srbija i Srpska“, sa državnim grbom Srbije i grbom […]

(AP Photo/Armin Durgut)

 

U Srebrenici, gde će biti održana proširena sednica Vlade Republike Srpske, a povodom rasprave o rezoluciji o navodnom genocidu počinjenom u ovom gradu tokom poslednjeg rata, postavljeni su plakati i bilbordi sa porukom na ćirilici – „Mi nismo genocidan narod“.  “Pamtimo… Ponosna Srbija i Srpska“, sa državnim grbom Srbije i grbom Republike Srpske.  Uoči održavanja sednice Vlade, situacija u Srebrenici je mirna, bez ikakvih ekscesa.  Na jednom objektu na samom ulazu u grad primećena je ratna zastava tzv. Armije BiH, koja je u međuvremenu skinuta.  Na svim gradskim institucijama i stubovima ulične rasvete istaknute su zastave Republike Srpske, prenosi RTRS.  Nisu najavljeni nikakvi protestni skupovi ili okupljanja. Mere bezbednosti podignute su na najviši nivo. Na području Bratunca i Srebrenice nalazi se veliki broj novinarskih ekipa.  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović položili su vence na centralni spomen-krst na bratunačkom groblju. Vence su položili i ministri u Vladi Republike Srpske, srpski ministri u Savetu ministara, kao i delegacije grada Zvornika, opštine Bratunac i ostalih lokalnih zajednica iz Srednjeg Podrinja. U Srednjem Podrinju i Birču u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ubijeno je 3.267 Srba. Nakon polaganja venaca, Dodik i Višković razgovaraće sa načelnikom Srebrenice Mladenom Grujičićem. U Srebrenici će danas biti održana sednica Vlade Republike Srpske, kojoj će prisustvovati predsednik Republike Srpske, ministri iz reda Srba u Savetu ministara BiH i načelnika i gradonačelnika lokalnih zajednica sa područja Birča i Podrinja. Vlada Republike Srpske u proširenom sastavu u Srebrenici će dočekati glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici, koju su jednostrano, kršeći Dejtonski mirovni sporazum, predložili politički predstavnici Bošnjaka.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je delegacija Vlade Srpske došla u Bratunac i Srebrenici da bi skrenuli pažnju na istorijsku nepravdu učinjenu srpskom narodu. „Na činjenicu koju moćni u svetu i naše komšije potpuno zanemaruju, a to je da je u zločinima koje je počinilo muslimanska struktura na ovim prostorima stradalo 3.500 Srba i da za te zločine niko nije odgovarao“, naveo je Dodik nakon polaganja venaca na centralnom spomen-krstu na bratunačkom groblju. Dodik je istakao i da su danas u Srebrenici jer je u Generalnoj skupštini UN inicirano donošenje rezolucije u kojoj se pokušava Srbima nametnuti kolektivna krivica. „Na jedan skriven način, koji je veoma lukavo smišljen, kako bi se kroz istoriju obeležavao dan navodnog genocida u Srebrenici, a to ne podrazumeva, naravno, činjenicu stradanja Srba na ovim prostorima“, naveo je Dodik. Naglasio je da je priča o Srebrenici od početka lažno konstruisana. „Priča da je ubijeno 8.300 pripadnika bošnjačkog naroda je potpuna laž. Sve ove godine nisu uspeli da dokažu da postoji taj broj. Moram reći da nam je žao za svaku žrtvu i bošnjačku, a srpsku pogotovo. Boli nas nepravda i nemoguće je da su ozbiljni ljudi sveta prihvatili ovakvu lakrdiju“, rekao je Dodik. On kaže da se rezolucijom srpskom narodu pokušava nametnuti kolektivna krivica. „Naravno, kolektivne odgovornosti nema. Kako je moguće da se u Ujedinjenim nacijama proglašava dan sećanja, ako je neko individualno činio zločin. To nije zabeleženo u svetskoj istoriji“, naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da ucenama mogu da izglasaju Rezoluciju o Srebrenici ali ne mogu, kako ističe, da nas učine genocidnim. „Mogu da mrze ali ne mogu da ukinu Republiku Srpsku“, napisao je Stevandić na svom Instragram nalogu. Generala skupština UN danas razmatra predlog rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici počinjenom tokom poslednjeg građanskog rata u BiH, koji su jednostrano, kršeći Dejtonski mirovni sporazum, predloži politički predstavnici Bošnjaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana