U Srbiji vakcinisano 508.000, zainteresovano milion Tanjug

Objavljeno: 05.02.2021. 08:57 Izmenjeno: 05.02.2021. 19:51

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović izjavio je da je do sada preko 508.000 ljudi vakcinisano, a da je interesovanje za vakcinaciju iskazalo skoro milion građana.

On je naveo da je i oko 19.000 revakcinisanih, što znači da je do sada dato oko 527.000 doza.

„Sve ćemo više gledati brojke revakcinacije, jer od danas počinje revakcinacija, a od utorka počinje masovna revakcinacija. Skoro milion građana je dosad iskazalo interesovanje preko portala eUprave da primi vakcinu“, istakao je Jovanović za RTS.

On je objasnio da je IT sistem koji je uspostavljen i preko kojeg se građani prijavljuju omogućio da one kategorije stanovništva koje su Institut za javno zdravlje „Batut“, kao i Ministarstvo zdravlja označili kao prioritetne budu prve na mestu vakcinacije.

„Prosečna starost vakcinisanih je preko 65 godina a upravo je to jedna od ciljnih grupa. Imamo i 43.000 zdravstvenih radnika koji su takođe prioritet kao prvi “na liniji odbrane od virusa“. Taj sistem nam upravo omogućava da pozivamo sugrađane po prioritetima za vakcinaciju“, naveo je Jovanović.

Kako je kazao, revakcinacija je složen i ozbiljan logistički posao, a oni koji su pre tri nedelje primili prvu dozu, tačno za tri nedelje dolaze po drugu.

„Istog dana za tri nedelje se prima revakcina. Dva dana pre toga dobiće poziv putem sms-a ili mejla. Nije potrebno da donose potvrdu koju su dobili prvi put, dobiće novu potvrdu nakon revakcinacije“, rekao je on i dodao da građani treba da se pojave na istom mestu gde su primili prvu dozu te da će se država truditi da to svakome i omogući.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana