U programu Svesrpskog sabora 2.500 fokloraša igra srpsko kolo u centru Beogradu tanjug

Objavljeno: 08.06.2024. 11:43 Izmenjeno: 08.06.2024. 16:12

U okviru sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno“, će 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske u centru Beogradu igrati srpsko kolo. Kolo kao simbol čvrstih veza i zajedništva, ali i očuvanja kulturnog nasleđa našeg naroda, igraće se od 12 časova ispred Skupštine grada Beograda i na platou na Kalemegdanu, pa […]

U okviru sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno“, će 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske u centru Beogradu igrati srpsko kolo. Kolo kao simbol čvrstih veza i zajedništva, ali i očuvanja kulturnog nasleđa našeg naroda, igraće se od 12 časova ispred Skupštine grada Beograda i na platou na Kalemegdanu, pa sve to 16 časova, a nastupiće 50 kulturno-umetnička društva iz 40 gradova Srbije i Srpske. U velikom defileu 20 kulturno- umetničkih društava iz Republike Srpske od Skupštine grada Beograda susrešće se u Knez Mihailovoj ulici sa igračima 30 društava koji će nastupati na platou na Kalemegdanu. Na Svesrpskom saboru, prazniku sabornosti i jedinstva Srba gde god da žive, biće odigrano i najveće srpsko kolo, u kome će učestvovati svih 2.500 folkloraša i pokazati kako se čuva zajedničku kulturna baštinu Srbije i Republike Srpske Prvobitno je planirano da u 12 sati kulturno-umenička društva iz Republike Srpske i Republike Srbije nastupe na dve lokacijeu Beogradu. Ispred Skupštine grada Beograda nastupiće 20 kulturno- umetničkih društava iz Republike Srpske, a na platou na Kalemegdanu 30 društava iz Republike Srbije. Defile kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske od Skupštine grada Beograda preko Terazija do Knez Mihailove ulice planirano je za 16 sati. U isto vreme članovi kulturno-umetničkih društava iz Srbije sa Kalemegdana se krenuće ka Knez Mihailovoj ulici. Kolone će se prema programu Sabora susresti ispred fontane u Knez Mihailovoj ulici u 16.30 sati. Za 17 sati na Trgu republike predviđena je Centralna manifestacija sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno“ gde će više od 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske igrati srpsko kolo.

Spletom igara srpskog folklora, u okviru sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ predstavilo se 20 kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske ispred Skupštine grada Beograda. Ozarena i nasmejana lica mladih folkloraša krasila su Plato ispred Skupštine grada Beograda dok su se zastave Srbije i Srpske vijorile nad umetničkom scenom. Nastupili su KUD „Vasa Pelagić“ iz Banja Luke, KUD „Most iz Bratunca“, SKUD „Derventa“, KUD „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva“ i drugi. „Ovo je manifestacija koja spaja naš narod sa obe strane Drine .Posebna je čast pokazati svoje umeće, svoju kulturu i tradiciju iz krajeva iz kojih dolazimo. Ovo je prilika za mlade ljude da osete jednu vrstu ovakvog nastupa i da predstave svoju Republiku na najvišem nivou“, rekao je za Tanjug predsednik Saveza kulturno umetničkih društava Republike Srpske Nemanja Knežević. U narodnim nošnjama, pletenicama i cvećem u kosi, mlade folklorašice obeležile su ovaj svečani trenutak. „Velika je čast učestvovati na ovakvoj manifestaciji gde predstavljamo svoj narod. Tu su i Srpska i Srbija i veliki broj kulturno-umetničkih društava… Osećaj je neopisiv“ rekla je Anja Lukajić iz Banja Luke. Njen kolega iz foklornog ansambla „Sveti Sava“ iz Banjakle Kristijan Đurđević je potvrdio da folklor može spojiti više strana sveta. Oni su izveli pred Beograđanima koji su došli da pozdrave fokloraše iz Republike Srpske „Krajiške igre“, „Igre iz Sarajevskog polja“, „Igre sa Grmeča“… Defile kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske od Skupštine grada Beograda preko Terazija do Knez Mihailove ulice planirano je za 16 sati. U isto vreme članovi kulturno-umetničkih društava iz Srbije sa Kalemegdana se krenuće ka Knez Mihailovoj ulici. Kolone će se prema programu Sabora susresti ispred fontane u Knez Mihailovoj ulici u 16.30 sati. Za 17 sati na Trgu republike predviđena je Centralna manifestacija sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno“ gde će više od 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske igrati srpsko kolo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana