U poslednjih pet godina za 55 odsto povećan broj vinarija tanjug

Objavljeno: 08.10.2022. 15:38 Izmenjeno: 08.10.2022. 17:10

Dodaje da će to za Šumadiju mnogo da znači i da će uz taj autoput biti spojena sa Beogradom iz svakog smera, iz svakog pravca.

foto tanjug

 

U Srbiji je u poslednjih pet godina za gotovo 55 odsto povećan broj vinarija, a 22.000 hektara su pod rodnim vinogradima, preneo je predsednik Aleksandar Vučić u Topoli, uz napomenu da se taj broj mora povećati.

On je najavio i pomoć države Topoli u iznosi od oko dva milion evra za uređenje vodovodne mreže i centra grada.

Vučić je po dolasku u Kraljevsku vinariju u Topoli, gde se održava tradicionalna manifestacija „Oplenačka berba, kazao da Srbija oko 42 odsto ukupne proizvodnje vina koristiuvozno grožđe, najviše iz Severne Makedonije.

„Ali, moramo sami da napravimo računicu i da država daje ozbiljne subvencije za vinograde. Za vinsku proizvodnju ćemo to da učinimo. To mora uz turizam da bude još jedna od važnih grana koja donosi ozbiljan novac za našu zemlju“, kazao je predsednik.

Ističe da država za u planira nekoliko važnih stvari da uradi za Topolu i u ulozi veliki novac da uloži, jer ga Topola u ovom trenutku nema.

Navodi da se radi o oko milion evra za sekundarnu vodovodnu mrežu, kao i oko milion evra za uređenje centra grada, pešačke zone, kako bi Topola, dodaje, bila još lepša i privlačnija za sve kao i cela Šumadija.

„Ono što je od suštinskog značaja, postaraćemo se da i Kraljevi vinogradi budu brže i bolje obnovljeni i da nađemo rešenja oko imovinsko – pravnih problema koji danas postoje i da možemo kao država brže i više da pomognemo“, dodaje.

Ipak, kako kaže predsednik, ono što je posebno važno za Topolu i celu Šumadiju jeste autoput Vožd Karađorđe.

„On će da spoji Mladenovac i Lazarevac sa Aranđelovcem neposredno, na takozvanom severnom delu Topole da prođe pored ovog prelepog grada i nastavi ka Rači, Despotovcu i Boru. To je potpuna promena, ja sam sada dolazio, nemoguće je proći i normalno je da radimo puteve dok je još lepo vreme, to je takva gužva i standard je veći i više je kamiona, automobila i onda moramo ljudima da obezbedimo bolje puteve“, kazao je.

Dodaje da će to za Šumadiju mnogo da znači i da će uz taj autoput biti spojena sa Beogradom iz svakog smera, iz svakog pravca.

Navodeći da pred Srbijom nisu laki dani u političkom smislu, predsednik je naglasio da je srpski čovek uvek umeo da gaji i čuva, ali kada je. i ako je potrebno i da štiti i da brani svoju otadžbinu i Kosovo i Metohiju i svaki drugi njen deo.

„I ovde na mestu Karađorđa i njegovog sina kneza Aleksandra i Petra I i Aleksandra II Karađorđevića kažem da ćemo uvek da brinemo o svojoj zemlji, uvek ćemo da brinemo o novim naraštajima i da briga i o grožđu i o vinu najbolje pokazuje to koliko volimo Srbiju i da je to ljubav koju je nemoguće opisati i da za nas ništa više i uzvišenije od naše Srbije ne postoji“, ukazao je Vučić.

Ulaže se 200 miliona evra u obnovu Kraljeve vinarije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, tokom obilaska Kraljevske vinarije u Topoli, obećao da će država pomoći finansijski realizaciju projekta rekosntrukcije i adaptacije vinarije, koja će koštati oko 200 miliona evra.

Direktor Regionalne agencije za razvoj iz Kragujevca Nenad Popović je, predstavljajući plan radova predsedniku Vučiću, rekao je da će cena biti 200 muiliona evra i da se ne traži ni dinar iz budžeta Srbije, jer će posao biti finansiran uz pomoć Ministarstava za evropske integracije, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Delegacije EU u Srbiji.

On je obavestio predsednika da se Udruženje vinara Šumadije, koje broji 46 članova, angažovalo da pomogne i već je obnovilo manji deo prostora i kupilo laboratoriju u kojoj se eksperimentiše sa proizvodnjoim vina iz autohtone sorte grouuđa prokupac.

„Radimo sa njima da bismo stvorili identite naše Šumadije i Srbije. Neophodno je da se interveniše na objektu, jer je decenijama zapuštan, tako da preti rušenje krova i svega ostlaog. Radi se o programu za unapređenje turizma i kulturnog nasleđa“, rekao je Popović.

Objasnio je da će biti rekonstruisana čitava zgrada uz proširenje salom u kojoj će turisti degustirati vina, prostorom za pakovanje vina, prodavnicom i restoranom ukupne površine 1.100 kvadratnih metara.

„Radi se o 1.400 kvadratnih metara krova koji najviše ugrožava objekat i sve to po zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tražhe da obnovu radimo po tehnologijama od pre 100 godina, a završetak radova se očekuje 2023. godine“, rekao je Popović.

Vučić je ipak najavio da će država pomoći, mada je ocenio da su radovi skupi.

„Neka daju iz evropskih fondova koliko mogu, ostatak ćemo mi da damo, samo nije jeftino. Ne znam zašto košta 1.600 evra po kvadratu“, začudio se Vučić.

Predsednik je obavešten da je 2007. kada je sonovano Udruženje vinara Šumadije u njemu bilo pet-šest vinarija, a da ih danas ima 46 ukupno, na šta je Vučić odgovorio da su Šumadija i Fruška gora postali centri vinarstva u Srbiji.

On je rekao da ima proizvođača u Šumadiji koji prave odličan prokupac i da je to vino naša velika šansa u izvozu.

„Ako završimo kako treba Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, onda naša vina na tom tržištu sa 30 odsto nižom cenom mogu da imaju dobru prođu, posebno što je tržiste ogromno“, rekao je Vučić

Primetio je da naši vinari napreduju u kvalitetu i da su u regionu samo neki proizvođači za nijasnu ispred nas po kvalitetu, ali svi ostali nisu.

„Mi ćemo da zadržimo sajam vina u okviru Otvorenog Balkana zauvek u Srbiji i sledeće godine ćemo da imamo još viš izlagača i kupaca“, najavio je Vučić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je vino koje je izvezeno u Kinu sa Fruške Gore postiglo cenu šest do sedam evra po flaši, dok se u Rusiji prodaje po 3,4 evra.

Vučić je zaključio da nam nedostaju vinogradi i dodao kako to ne razume, jer država ogroman novac daje za nove zasade.

On je potom obišao muzej u sklopu Kraljeve vinarije u kome su

među eksponatima parma presa za grožđe, veliki dekanter, bure koje su Slovenci poklonili kraljici Mariji sa njenim inicijalima, kao i tri vinska bureta, poklon Srbije, Slovenije i Hrvatske kralju Aleksandru I Karađorđeviću na kojima su urezani početni stihovi himni triju naroda.

U Topoli se ovog vikenda održava trodnevna tradicionalna manifestacija „Oplenačka berba“ 59, put zaredom, u okviru koje su organizovani Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, kao i brojna takmičenja i izložbe tradicionalnih gastronomskih specijaliteta, vina i rakije.

Predsednika Vučića su u Topoli dočekali ministar poljoprivrede, šumarstva i vododprivrede Branislav Nedimović, predsednik opštine Topola Vladimir Radojković, vladika šumadijski Jovan i narodni poslanik Dragan Jovanović.

Trodnevna manifestacija „Oplenačka berba“ održava se ovog vikenda 59. put u Topoli i ima privredno-turistički karakter.

U okviru nje održava se i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, kao i brojna takmičenja i izložbe tradicionalnih gastronomskih specijaliteta, vina i rakije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Delimično oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana