U Novom Pazaru podeljeno 600 auto sedišta za decu tanjug

Objavljeno: 07.11.2022. 13:38 Izmenjeno: 07.11.2022. 13:38

Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja rekao je da je u Srbiji prošle godine stradalo 11 dece, a da su njih petoro bili putnici u automobilima.

foto tanjug

 

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Novog Pazara i Agencija za bezbednost saobraćaja, podelili su u Novom Pazaru oko 600 auto sedišta roditeljima dece rođene od 1. januara 2016. do 31. decembra 2020. godine.

Sredstvima Grada Novog Pazara za manje od godinu dana kupljeno je i tokom akcija o podizanju svesti o bezbednosti saobraćaja građanima podeljeno više od 1.000 auto sedišta za decu.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, izjavio je da je cilj lokalne samouprave bezbednost svih učesnika u saobraćaju, naročito dece, te da će se u te svrhe iz budžeta tog grada izdvajati još značajnija sredstva.

„Na inicijativu Saveta za bezbednost saobraćaja Novog Pazara pokrenuta je akcija kupovine auto sedišta za decu. Cilj je da putnici u automobilima, naši najmlađi sugrađani budu bezbedni. Za godinu dana sopstvenim sredstvima kupili smo više od 1.000 auto sedišta koje smo podelili roditeljima sa teritorije Novog Pazara. Stručni ljudi iz Agencije za bezbednost saobraćaja edukovali su roditelje i obučili ih kako pravilno da montiraju i upotrebljavaju auto sedišta“, kazao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja rekao je da je u Srbiji prošle godine stradalo 11 dece, a da su njih petoro bili putnici u automobilima.

„To znači da je direktna odgovornost na roditeljima, starateljima odnosno onima koji o deci brinu. Iz tog razloga pokrenuli smo akciju sa Savetom za bezbednost saobraćaja Grada Novog Pazara, za manje od godinu dana podelili smo više od 1.000 dečijih auto sedišta. U ovom gradu ima dosta dece, pa se nadam da će ovakvih akcija biti sve više, pa da će tako svako novorođenče dobiti svoje auto sedište. Ova aktivnost je dokaz koliko Grad Novi Pazar brine o bezbednosti dece u saobraćaju“, naveo je Ćurčić.

Podeli je prethodilo predavanje o pravilnom montiranju i upotrebi auto sedišta.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji je u poslednjih pet godina poginulo blizu 70 mališana, dok je 6.700 povređeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana