U Istočnom Sarajevu parastor žrtvama Dobrovoljačke tanjug

Objavljeno: 03.05.2022. 13:24 Izmenjeno: 03.05.2022. 13:24

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno, podseća RTRS.

foto srna.rs

 

Uz jake mere obezbeđenja je u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen parastos žrtvama zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Kolona građana i zvaničnika koji su danas prisustvovali parastosu uputila se zatim u Dobrovoljačku ulicu gde je položeno cveće i zapaljene su sveće za sve stradale, prenosi RTRS.

Parastosu su, pored članova porodica poginulih pripadnika JNA i preživelih učesnika tragičnih događaja u Dobrovoljačkoj, prisustvovali i zvaničnici Republike Srpske.

Program memorijalne manifestacije pod nazivom „Stradanje pripadnika JNA u Sarajevu – Dobrovoljačka ulica“, organizovao je odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova pri vladi Republike Srpske.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici Zelenih beretki i Teritorijalne odbrane BiH su 3. maja 1992. godine napali kolonu vozila JNA koja je, prema ranijem dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora napuštala tadašnju Drugu armijsku oblast.

Dan ranije, 2. maja 1992. godine, pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP i Teritorijalne odbrane napali su Dom JNA i Komandu Druge armijske oblasti u Sarajevu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Delimično oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 30°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana