U Ambasadi Srbije u Moskvi otvorena izložba Album sećanja Tanjug

Objavljeno: 15.11.2017. 14:54 Izmenjeno: 15.11.2017. 14:54

U sklopu obeležavanja jubilarnih godina Prvog svetskog rata, u Ambasadi Srbije u Moskvi otvorena je multimedijalna izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“, koja će za posetioce biti otvoena do 24. novembra.

prvi svetski rat

Izložbu je otvorio ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić u prisustvu predstavnika Moskovske patrijaršije, udruženja rusko-srpskog bratstva, srpsko-ruskog kluba, predstavnici istorijskih i muzejskih institucija Moskve, Moskovske organizacije veterana, privrednici i Srpska dijaspora u Ruskoj Federaciji, studenti i učesnici projekta Album sećanja iz Rusije i Ukrajine.

Izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” rezultat je želje da se danas, sto godine kasnije, oda dužna počast tom malom čoveku iz Velikog rata za civilizaciju, i da se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne izbriše iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština.

Video film „Vaskrs junaka iz Velikog rata“ predstavlja rezultat želje da se oda počast pojedincu – srpskom vojniku i deo je prikupljene istoriografske građe iz perioda Prvog svetskog rata koju su potomci poslali u čast sećanja na svoje pretke, učesnike Velikog rata.

Projekat Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata /slavnimprecima.rs/realizuje Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920. sa blagoslovom patrijarha Irineja i patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila uz podršku Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, saopštila je Ambasada Srbije u Moskvi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana