Tužilaštvo traži pritvor za osumnjičenog za podmetanje požara Tanjug

Objavljeno: 05.01.2018. 17:00 Izmenjeno: 05.01.2018. 17:16

Osnovno tužilaštvo u Kragujevcu predložilo je danas sudu da odredi pritvor za N.G (37), osumnjičenom za podmetanje požara u Prvoj kragujevačkoj gimnazij i to počev od kancelarije direktora škole, do nastavnih kabineta.Pomoćnica direktora:Izbor zapaljenih lokacija nije slučajan

 

On je prethodno saslušan kod tužioca zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od 1 do 8 godina zatvora, rekla je za Tanjug portparol tužilaštva Marija Mladenović.

O predlogu za pritvor odlučiće sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Kragujevcu, dodala je Mladenović.

Prema krivičnoj prijavi, N.G. je 4. januara između 1.00 i 3:30 sat ušao u zgradu Prve kragujevačke gimanzije tako što je ušao kroz prozor u prizemlju škole i potom se popeo u kancelariju direktora „gde je otvorenim plamenom izazvao požar.

Zatim je isto učinio u sekretarijatu škole, kabinetu računavodstva, kabinetu za strane jezike i u zbornici na prvom spratu školske zgrade, navodi se u prijavi.

Lokalni mediji su preneli da se N.G. od ranije tereti za krivična dela ubistvo u pokušaju iz 2014. godine zbog kojeg je bio u bekstvu, kao i jer se u julu prošle godine sa još dvojicom mladića zabarikadirao s bombama i puškom u podrumu jedne zgrade u naselju Bubanj.

Zbog prvog navedenog dela, nakon ukidanja pritvora u novembru 2017, određen mu je kućni pritvor uz elektronski nadzor (nanogicu), koji je prekršio u noći podmetanja požara, pišu lokalni mediji.

Takođe navode da je N.G. u jednom delu škole u kojoj je podmetnuo požar, najpre 2012. godine imao teretanu, a kasnije je tu otvorio đački restoran, međutim direktor škole je odbio obnovu ugovora jer zakup nije plaćan na vreme.

U požaru u najstarijoj srpskoj gimnaziji iz 1833. godine žrtava nije bilo, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Odlukom Vlade Republike Srbije škola je 11. decembra 2008. godine proglašena za školu od posebnog nacionalnog značaja i pod zaštitom je kao spomenik kulture.

Pomoćnica direktora:Izbor zapaljenih lokacija nije slučajan

Pomoćnica direktorke Prve kragujevačke gimnazije Sanela Ristić Ranković rekla je da izbor zapaljenih lokacija u školi nije slučajan, a da je osoba osumnjičena za podmetanje požara imala u prošlosti ugovor o zakupu dela prostora škole.

„Škola je na budžetu Republike Srbije, kao škola od posebnog interesa i nije bilo bojazni da se računi neće plaćati, ali je za neke stvari trebalo još novca, kao što je slanje naših učenika na takmičenja. To se često finansira iz sopstvenih sredstava. Prostor, koji je ta osoba dobila na korišćenje, nije bio opremljen, ideja je bila da se prostor izda i da zakupac opremi taj prostor, a po ugovoru je sve to trebalo da ostane školi“, rekla je ona za Radio 034.

Ristić Ranković je dodala i da je sklapanje ugovora o zakupu bilo u interesu škole, ali su se potom pojavili problemi.

„Zakupac nije plaćao na vreme račune, čim je istekao ugovor direktorka nije dozvolila da se obnovi, pa se ta osoba osetila oštećenom“, kazala je ona.

Ristić Ranković je prenela i informacije koje je škola dobila od policije.

„On je ušao sa zadnje strane u školu, iz đačkog toaleta i zaista je mogao da zapali pola škole, ali to nije učinio, izabrao je ključne tačke u školskoj zgradi. Sam izbor lokacija gde je požar podmetnut sugeriše da to nije bilo slučajno, već da se radi o podmetanju požara na nekim simboličnim mestima u zgradi“, rekla je pomoćnica direktorke, prenosi portal B92.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana