Tužilaštvo traži pritvor od 30 dana za uhapšenog Dejana Pantića rts

Objavljeno: 12.12.2022. 16:52 Izmenjeno: 15.12.2022. 09:26

Tereti se za krivično delo „izvršenje terorističkog akta“.

foto novosti

Ročište Dejanu Pantiću, koji je uhapšen u petak na prelazu Jarinje kada se sa porodicom vraćao iz Raške, završeno je danas u 13 časova, a tužilaštvo je tražilo meru pritvora od 30 dana, izjavio je njegov advokat.

Advokat Srđan Mitrović rekao je za Kosovo onlajn da je tužilac tražio meru pritvora od 30 dana, iako je ona protivna zakonu, i dodao da očekuje da odluka bude doneta u narednim satima.

„Dejan se nalazi u objektu u Jarinju, izgleda umorno, požalio mi se da je spavao na stolici“, rekao je Mitrović.

Dodaje da je zahtev tužioca za određivanje mere pritvora od mesec dana uhapšenom Pantiću protiv zakona jer nije bilo nikakvih obrazloženja o samoj meri.

„Izneo sam tvrdnju da se radi o veoma poštenom čoveku, da je on u vreme za koje se sumnjiči da je počinio krivično delo kupovao hleb, i predložili smo da kao dokaz uzmu video snimke sa nadzornih kamera od Ulice Knjaza Miloša, preko Bošnjačke do njegove zgrade, kao i snimak sa zgrade Direkcije za stambeno koja se nalazi odmah do zgrade Pantića“, kaže advokat.

Ističe da je predložio da uhapšeni Pantić bude pušten na slobodu ili da mu bude određen kućni pritvor.

Mitrović kaže da Pantić, iako srčani bolesnik, još uvek nije dobio svoju terapiju, ali da mu je rečeno da će mu ona u najskorije vreme biti dostavljena.

„Nije popio terapiju, ja sam pitao sudiju kako da mu to dostave i on je ostao nedorečen“, kaže Mitrović, koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Pantić, bivši pripadnik kosovske policije, koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio prištinske institucije, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici, uhapšen je u petak na prelazu Jarinje kada se sa porodicom vraćao iz Raške. Tereti se za krivično delo „izvršenje terorističkog akta“.

Pritvor od 30 dana koji je izrečen Dejanu Pantiću nastavak je iživljavanja i bahatosti Aljbina Kurtija koji nevinog čoveka drži u kazamatu samo zato što nosi srpsko ime i prezime, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Pantić je, navodi, hapšen i optužen za terorizam samo zato što živi u multietničkom naselju, a da ima bilo kakvih dokaza protiv njega Priština ih ne bi krila tri dana. „To dovoljno pokazuje da protiv njega nema niti jednog jedinog dokaza, već je meta Aljbina Kurtija koji samo želi da kriminalizuje Srbe“, kaže Petković i pita kako Evropa ćuti na činjenicu da u 21. veku čoveka, srčanog bolesnika, drže zatočenog bez lekova i terapije, bez prava da pozove porodicu ili svog advokata. Kakva je to demokratija i vladavina prava? Gde su borci za ljudska prava kada se jednom Srbinu propisuju kazne i tamnice i gaze osnovna ljudska prava, pita Petković. Poručuje da je današnji pritovor najrečitiji dokaz ispravnosti odluke Srba da se mirno i dostojanstveno bore za svoja osnovna prava, jer, primećuje, za njihove muke očigledno nema sluha ni u Prištini, ni u mnogim zapadnim centrima moći koji zatvaraju oči pred stradanjima Srba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana