Tusk reizabran za predsednika Evropskog saveta Tanjug

Objavljeno: 09.03.2017. 17:43 Izmenjeno: 09.03.2017. 17:43

Lideri EU reizabrali su danas na samitu Unije dosadašnjeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, uprkos pokušaja njegovo rodne Poljske da spreči Tuskov drugi mandat.

AFP, pozivajući se na francuske diplomatske izvore, prenosi da je 27 članica EU glasalo za Tuska i da je samo jedna bila protiv, ne navodeći ime, dok Rojters citira češkog premijera Bohuslava Sobotku koji je naveo da se samo Poljska suprotstavila ponovnom izboru Tuska.

On je putem Tvitera poručio da se nada da će „EU učiniti boljom“.

Premijerka Poljske Beata Šidlo izjavila je danas da Tusk ne može dobiti ponovni mandat za predsednika Evropskog saveta bez pristanka Poljske, prenosi AFP.

„Dozvolite da ponovim: Ništa (ne može da se učini) bez nas i našeg pristanka“, izjavila je Šidlo odlazeći na samit u Briselu gde se očekuje glasanje Tusku i njegovom reizboru za predsednika Evropskog saveta.

Donald Tusk je bivši premijer Poljske kog je njegova država napala zbog navodnog mešanja u domaću politiku.

Uoči dvodnevnog samita EU koji je počeo danas, predsedavajući Saveta premijer Malte DŽozef Muskat izjavio je da trenutni predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ima „ogromnu podršku“ za ostvarenje drugog mandata na ovoj poziciji uprkos protivljenju vlade njegove rodne Poljske, koja preti blokiranjem današnjeg glasanja.

Kako prenosi AP, Muskat je samo nekoliko sati pre donošenja odluke o novom predsedniku Evropskog saveta u naredne dve godine izjavio da su konsultacije u protekle dve nedelje pokazale da Tusk ima „veoma solidnu podršku“.

Vlada Poljske obrazložila je da bi odluka trebalo da bude odložena zato što su oni nezadovoljni Tuskom, koji je veliki politički rival aktuelnih vlasti u Varšavi, ali je Muskat naveo da je malo onih koji su voljni da odlože glasanje.

Kako se navodi, Vaščikovski je izjavio da će Poljska učiniti sve što je u njenoj moći da blokira Tuskov reizbor.

„Nema potrebe za žurbom, odluka ne mora da bude doneta danas,“ rekao je Vaščikovski.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana