Trka oko Kalemegdana sećanje na vreme kada je Beograd bio centar automobilizma Beoinfo

Objavljeno: 09.09.2017. 18:28 Izmenjeno: 09.09.2017. 21:43

Gradski menadžer Goran Vesić svečano je danas otvorio revijalnu trku „Velika nagrada Beograda” i tom prilikom podsetio da se drugu godinu zaredom sećamo čuvene trke Formule 1, jedine do sada u Beogradu i jedine koja se održala tokom Drugog svetskog rata.

– To je bio najveći sportski i kulturni događaj između dva rata, zlatno doba Beograda kada se on mnogo razvijao. Ovde je vozilo šest svetskih šampiona, te je ovo način da se očuva sećanje na njih, ali istovremeno i na događaj koji može da privuče mnoge turiste. Trka je 1939. imala između 75 i sto hiljada posetilaca, dakle u vreme kada je čitav Beograd imao 250 hiljada stanovnika. Verujem da ćemo za dve godine, kada će se obeležavati osam decenija od trke, moći da uđemo u zvaničan kalendar FIA, kako bi trka mogla da postane takmičarska – istakao je Vesić.

Gradski menadžer je ocenio i da to može da bude dobar zamah za auto-moto sport, koji ima dugu tradiciju u Beogradu.

– Beograd je tada, na jedan dan, bio centar automobilskog sveta, što bi moglo da bude i njegova budućnost – naveo je Vesić.

Osnivač Muzeja automobila Bratislav Petković je podsetio na, kako je naveo, herojsko doba automobilima u Beogradu, kao i na najbržeg čoveka sveta tog doba Tacija Nuvolarija, ljubimca ovdašnje publike, koji je i odneo pobedu u Beogradu. Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije i predsednik Sportskog auto-moto saveza grada Beograda Predrag Đurđev odao je zasluge Gradu Beogradu zbog pomoći i istakao da je čitav događaj „lep vremeplov” na radost Beograđana i gostiju.

Manifestaciju organizuje Grad Beograd uz podršku Sportskog auto i karting saveza Srbije, Auto-moto saveza Srbije i Muzeja automobila, a u defileu oko Kalemegdana našli su se oldtajmeri, motorcikli, nacionalna klasa – fiće i trkački automobili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana