Tiršova 2 – dve klinike u jednoj Beoinfo

Objavljeno: 19.05.2021. 12:22 Izmenjeno: 19.05.2021. 12:22

Počinjemo da gradimo Tiršovu 2 – raspisan međunarodni tender za pripremne radove u vrednosti od 5,6 miliona evra, kaže gradonačelnik Beograda.

Govoreći o izgradnji Tiršove 2, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a,  je podsetio da je raspisan međunarodni tender u vrednosti od 5,6 miliona evra za pripremne radove na terenu gde će se graditi novi objekat.

– To znači početak uređenja terena, kao i  pripremanje jame temelja, a cela procedura će trajati 210 dana. Sve se radi u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom i svi koraci na izgradnji se značajno ubrzavaju. Meni je najbitnije da taj posao završimo na dobar način. Imamo konsultante sa kojima razgovaramo o tome da svaku sobu, svaki ugao napravimo tako da budu najfunkcionalniji. Tiršova 2 imaće pet spratova, dva suterena i jedno prizemlje, 61 krevet u dnevnoj bolnici i 99 soba za pacijente na odeljenjima u kojima će pratilac moći da bude sa detetom. To će praktično biti dve klinike u jednoj, sa tendencijom da deca provode što manje vremena u bolnici, da kroz dnevnu bolnicu mogu brzo da cirkulišu, izleče se i idu kući. Hitna služba će se prostirati na 1.700 kvadratnih metara, sa šest funkcionalnih ambulanti, 40 ordinacija za dijagnostičke preglede, a imaćemo i odeljenja izolacij čija će funkcija lako moći da se preorijentiše za slučajeve pandemije ili epidemije. Imaćemo najbolje uslove i za dijalizu i hemoterapiju, a kardiohirurugija i oblast transplantacije organa moći će, takođe,  dalje da se razvijaju – kazao je Radojičić, podsetivši da će ukupna ulaganja u novu dečju bolnicu iznositi oko sto miliona evra.

Narednih dana očekujemo da u Beogradu dostignemo 50 odsto vakcinisanih što će umnogome doprineti ostvarivanju kolektivnog imuniteta, rekao je gradonačelnik Beograda.

– U Beogradu poslednji brojevi kažu da je juče bilo 126 novozaraženih, a prekjuče 107, što je pre svega rezultat vakcinacije i činjenice da smo rekorderi u imunizaciji. Važan faktor su i vremenski uslovi koji virus čine manje infektivnim i sve to zajedno nam daje za pravo da očekujemo da se ova vanredna situacija završi. S te strane imamo razloga za opuštanje, ali kada razmišljamo o vlastitom zdravlju to znači da i dalje moramo biti oprezni i nositi maske – rekao je Radojičić.

Govoreći o postizanju kolektivnog imuniteta, Radojičić je istakao da je u Beogradu 38,7 odsto onih koji su revakcinisani i 47,4 odsto onih koji su dobili prvu dozu vakcine.

– To znači da narednih dana očekujemo 50 odsto ukupno vakcinisanih i verujem da ćemo se sa onima koji su preležali kovid infekciju približiti procentu od 75 odsto,  što je neki garant kolektivnog imuniteta. Na prošloj sednici republičkog štaba je definisano da na stručnim skupovima može da se okupi sto ljudi, a očekuje se i da 21. juna dođe do značajnijeg popuštanja mera. Naravno, uz dva uslova: 50 odsto vakcinisanih i ispod sto pozitivnih, a verujem da ćemo i pre tog datuma imati ispunjene te uslove i početi da živimo normalnije – kazao je Radojičić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana