Tamara Vučić:Pitanje identiteta ključno u budućnosti tanjug

Objavljeno: 08.10.2022. 10:34 Izmenjeno: 08.10.2022. 10:34

Tamara Vučić je dodala da novo čitanje nacionalnog stvaralaštva i nasleđa može zainteresovati i mlađe generacije približavajući im tako sopstveni identitet.

foto tanjug

 

U Etnografskom muzeju je otvoren Šesti Etnolodži fest i održana ekskluzivna modna revija pod nazivom „Kulturna moda“.

Etnolodži fest otvorili su supruga predsednika republike Tamara Vučić i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Supruga predsednika, koja je počasni pokrovitelj festivala, istakla je da je naša je dužnost da zajedničkom energijom u svom narodu uzdignemo kulturu na nivo kulta kako bismo opstali kao narod i celina, jer je kako je istakla, pitanje identiteta ključno u budućnost.

„Ma kako se preteći oblaci nadvijali nad čovečanstvo poslednjih meseci, ne bi bilo prvi put da se kultura razigra baš onda kada je najmanje očekujemo“, poručila je Vučić.

Ona je podsetila na reči Semjuela Hantingtona da će u decenijama pred nama pitanja identiteta, odnosno kulturnog nasleđa, jezika i religije igrati centralnu ulogu u politici.

„Mi, danas, kao da svedočimo istinitost njegovih reči. Kulturno nasleđe svake zemlje je temelj njenog identiteta, oslonac za razvoj savremene kulture. Kulturno nasleđe treba prepoznati kao razvojni potencijal spajajući tradicionalno i moderno i stvarajući i gradeći most između prošlosti i budućnosti“, poručila je Vučić.

„Jedino takva povezanost garantuje trajnost jedne kulture u vihoru globalizacije i potrošačkog društva“, smatra prva dama Srbije.

Ona je naglasila da poznavati svoju istoriju i kulturnu baštinu, vrednosti koje su vekovima oblikovale naš kulturni identitet znači prepoznavati važnost ideje da svoju tradiciju čuvamo i štitimo, da tuđu poštujemo i da razumemo da je u različitosti bogatstvo sveta.

„Teško je razumeti Ivu Andrića ili Boru Stankovića, Milovana Glišića, Lazu Lazarevića ako se zanemari srpsko nasleđe. Ili Dantea, ako ga istrgnemo iz konteksta italijanske kulture, ali njihova dela su kulturne baštine sveta“, zaključila je Vučić.

Žiofre je izjavio da se ta manifestacija održava u slavu kulturnog nasleđa koje nas sve povezuje.

„Očuvanje kulturnog nasleđa u Evropi i podrška i promovisanje umetnosti i kreativnih industrija u Evropi jedna je od glavnih misija Evropske unije i drago mi je što Srbija učestvuje u tom projektu. Do sada smo u projekat Kreativna Evropa uložili 12 miliona evra i drago mi je što mogu da kažem da smo spremni da možemo da povećamo ta sredstva za 50 odsto“, rekao je Žiofre.

On je istakao da Evropska unija ceni doprinos Srbije zajedničkom evropskom identitetu i podsetio da je moto Evropske unije Ujedinjeni u različitosti.

Na modnoj reviji prikazana je kolekcija Marijane Andrić „Sirogojno Stori baj mi“, kolekcija britanskih modnih kreatora koja je sačinjena od stoprocentne škotske vune i kolekcija modnih kreatora iz Bihora u Rumuniji.

Događaju su prisustvovali ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao i članovi diplomatskog kora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana