Tamara Vučić: Zajednički za bolje uslove obolelih od autizma tanjug

Objavljeno: 02.06.2022. 17:08 Izmenjeno: 02.06.2022. 17:08

Ona je rekla da je prema podacima iz 2000. godine kod dece školskog uzrasta rođene 1992. godine, zabeležen samo jedan slučaj autizma na 150 dece, dok je 2010. registrovan jedan slučaj na 44 novorođene dece.

foto tanjug

 

Trodnevna Međunarodna konferencija o savremenima načinima lečenja kod poremećaja iz spektra autizma otvorena je u Beogradu, a supruga predsednika Srbije Tamara Vučić poručila je da se jedino udruženim snagama može napraviti značajan korak u borbi da se osobama sa autizmom i srodnim stanjima obezbede adekvatni uslovi za rast, razvoj i napredak.

Ona je rekla da su konferencije na kojima učestvuju eksperti iz celog sveta najbolji put za upoznavanje autizma i izrazila nadu da će skup u Beogradu označiti novi korak ka pobedi čovečanstva nad takvim izazovima i da će motivisati sve relevantne čionioce u regionu, Evropi i svetu da se takve konferencije na kojima se razmenjuju znanja i iskustva što češće održavaju.

„Jedino udruženim snagama imamo šansu da napravimo značajan korak u poznavanju autizma i borbi čiji je cilj da osobama koje imaju neki poremećaj iz spektra autizma i njihovim porodicama omogućimo proverene i pravovremene informacije kao i adekvatne uslove za njihov rast, razvoj i napredak“, kazala je Tamara Vučić.

„Ako tome dodamo činjenicu da prema oceni Evropskog parlamenta i Ujedinjenih nacija osobe sa autizmom spadaju u jednu od grupa ljudi koja je najviše i najčešće socijalno isključivana, blizu smo shvatanja o ozbiljnosti problema o kojima danas govorimo“, rekla je Vučić.

Istakla je da se naša zemlja kroz podršku Savezu udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom uključila u borbu za zaštitu i ostvarivanje prava osoba sa autizmom i njihovih porodica.

Vučić je navela da se od 2019. godine sprovodi pilot projekat i program „Trening roditeljskih veština za roditelje dece sa poremećajima sa i iz spektra autizma“ i podsetila da je država pokrenula inicijativu za osnivanje Nacionalnog centra za rani razvoj dece i inkluziju.

„Centar će se uz ostale aktivnosti organizovano i sistemski baviti i ranom dijagnostikom i ranom intervencijom i naravno inkluzijom, a pored toga Cenar će predstavljati i naučno istraživački momenat i biće mesto razmene, učenja i usavršavanja na dobrobit svih, a najviše dece sa autizmom i nihovih porodica“, kazala je Vučić.

Ona je navela da su poslednji rezultati na polju ranog dijagnostifikovanja i lečenja autizma u svetu ohrabrujući, te da to pruža nadu da će savremena medicina u budućnosti ponuditi neka rešenja.

„Bez obzira na geopolitička ili dnevnopolitička dešavanja, autizam postoji, on će svakako i postojati, ali deca i osobe sa autizmom treba da osete da je nekome drugom pored njihovih roditelja i njihovih najbližih stalo i da je naše društvo odlučno da im pruži ruku podrške i razumevanja i postakne njihov rast i razvoj“, navela je Vučić.

Aleksandra Rabrenović iz Udruženja „Deca bez granica“ rekla je da je do sada nauka dala odgovore na mnoga pitanja u vezi sa autizmom, ali da ne postoji lek za potpuno ozdravljenje.

Dodala je da postoje razni medicinski tretmani koji pomažu u lečenju autizma i da će oni biti predstavljeni tokom trodnevnog trajanja konferencije.

„Velika zahvalnost svima koji su omogućili da se ova konferencija održi, najpre našim koorganizatorima, Udruženju Naukatizam sa kojima smo vredno radili godinu dana na ovom projektu, a posebno gospođi Vučić, koja nas je podržala i izdvojila svoje vreme da dođe na ovaj skup“, kazala je Rabrenović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana