Talibanski lider poslao miroljubivu prazničnu poruku Tanjug

Objavljeno: 30.08.2017. 20:11 Izmenjeno: 30.08.2017. 20:20

Lider avganistanskih talibana saopštio je danas da njegov pokret ne predstavlja pretnju po manjine niti po druge zemlje, istakavši da će doneti mir i ekonomski razvoj Avganistanu ako se strane snage povuku, a to je – iznenađujuće umerenim tonom – poručio povodom muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Lider talibana Maulvi Haibatulah Akunzadah naveo je da talibani sada veruju u „inkluzivan i reprezentativan sistem“ i da žele „slobodan, nezavisan i napredan“ Avganistan, prenosi AP.

„Glavna prepreka na putu mira jeste okupacija. Mirno rešenje za avganistansko pitanje je glavni stub politike Islamskog emirata, ukoliko se okupacija okonča. U tom cilju, politička kancelarija ima zadatak da iznađe mirno rešenje“, navodi se u saopštenju.

Talibani, inače, koriste termin „Islamski emirat“ govoreći o sebi kao o vladi u egzilu.

Akunzadah je, takođe, pozvao privrednike da investiraju u zemlju i pomognu razvoju njene infrastrukture, istakavši da talibani podržavaju takve napore u oblastima koje drže pod kontrolom.

„Poslovna zajednica bi trebalo da investira u zemlju kako bi okončala nezaposlenost i spasila naše sunarodnike od okretanja opasnoj imigraciji, napornom radu i krivom putu“, zaključio je on.

Nejasno je, međutim, da li saopštenje talibanskog lidera nagoveštava značajne promene kad je reč o ovoj pobunjeničkoj grupi, napominje američka agencija.

AP podseća da su od 1996. do 2001. talibani vladali u skladu sa strogim tumačenjem islamskog zakona pri čemu je ženama bilo zabranjano da se školuju i pretežno su bile zatvorene u kućama, dok su šiiti i druge manjine progonjeni, a ekstremisti su veličali Osamu bin Ladena i Al-Kaidu.

Američki predsednik Donald Tramp je, u govoru koji je održao ranije ovog meseca iznevši novu strategiju za 16-godišnji rat u Avganistanu, rekao da će u nekom trenutku u budućnosti možda biti moguće postići „političko rešenje koje obuhvata elemente talibana, ali niko ne zna da li niti kada će se to dogoditi“.

Tramp je tada poručio i da će SAD nastaviti da podržavaju avganistansku vladu i vojsku u borbi protiv talibana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana