Tabaković: Za sada nema povećanja kamatnih stopa u 2022. Tanjug

Objavljeno: 28.12.2021. 11:01 Izmenjeno: 28.12.2021. 11:01

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da u Srbiji neće doći do povećavanja kamatnih stopa na evro indeksirane kredite jer, kako kaže, iz Evropske centralne banke (ECB), čije odluke utiču i na naše tržište, govore da neće podizati kamatne stope.

Tabaković je navela da je Banka Engleske podigla kamatne stope, ali da američke Federalne rezerve (FED) i Evropska centralna banka (ECB) to još ne nameravaju.

„ECB svoje programe kupovine aktive smanjuju i za sada ono što komuniciraju javno, kažu da neće biti povećanja kamatne stope, jer i oni, kao i mi, vode računa o tome da mi moramo zadržavanjem kamatnih stopa da podstičemo rast i potrošnju građana“, rekla je Tabaković za TV Prva.

Da li će i kako, navodi, okolonosti dovesti do promene u odlukama ECB-a ostaje da se vidi.

„Za sada ne postoji realan strah da će u 2022. godini da se povećavaju kamate na evro indeksirane kredite, jer veliki broj banaka koje su ovde kod nas pozajmljuju novac iz matica iz inostranstva, pa u toj meri mi zavisimo od tih odluka ECD-a“, istakla je Tabaković.

Guverner je naglasila da je i ovoj situaciji važan kreditni rejting zemlje i da je od velikog značaja kada nam kreditne rejting agencije kažu da je Srbija zdržala kreditni rejting i poboljšala izglede za investicioni.

„To za građane znači da imaju sigurnost da Srbija ide dobrim putem i to znači da će zadržavanje kamatnih stopa za godinu dana ostati ili porasti gotovo beznačajno“, rekla je Tabaković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana