Svetska premijera u Beogradskoj filharmoniji Tanjug

Objavljeno: 11.01.2018. 08:29 Izmenjeno: 11.01.2018. 08:29

Beogradska filharmonija premijerno će danas u svojoj sali izvesti delo „Iskopani Sokrat“ Ijana Vilsona, u okviru ciklusa kamerne muzike – „Pandemonijum“.

Violinistkinja Dušica Mladenović će uz svoje kolege gudače i glumce – Ðorđa Živadinovića Grgura i Mihajla Jovanovića, izvesti ovo muzičko-scensko delo koje je rediteljski uobličio Vlatko Ilić.

Skoro jedan vek od nastanka Satijevog „Sokrata“ na Platonove stihove, irski kompozitor Ijan Vilson je napravio novu verziju kompozicije, ali za solo violinu, kamerni orkestar i naratore.

„Delo sam nazvao „Iskopani Sokrat“ što se odnosi na moj osećaj da ovo ostvarenje predstavlja davanje novog života jednoj staroj kompoziciji. Veoma mi je drago što je moja dobra prijateljica i dugogodišnji saradnik Dušica Mladenović pristala da radi sa mnom i da će upravo ona premijerno izvesti ovo delo“, rekao je Vilson, koji je za ovu priliku doputovao iz Irske, kako bi ispratio ceo proces rada i prisustvovao premijeri svog novog dela.

Mladenović, ponosna što će nastupiti kao solista pred svojim kolegama iz Filharmonije, ističe da je „neizmerna sreća obuzima kada pomisli da se približava datum izvođenja, koji za nju već duže vreme predstavlja sinonim za nesvakidašnju radost i jako ushićenje“.

„Ovo delo mi je pružilo tako mnogo, a pre svega da naučim nešto više o Sokratu, Satiju, ali i samom instrumentu na kojem sviram“, dodala je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana