Švedska preuzela predsedavanje Evropskom unijom tanjug

Objavljeno: 01.01.2023. 10:02 Izmenjeno: 02.01.2023. 11:13

Jedan od ciljeva švedskog predsedavanja je i završetak pregovora o klimatskom paketu “Spremni za 55 odsto”, koji sadrži niz predloga čiji je cilj smanjivanje neto emisije gasova sa efektom staklene bašte u EU za najmanje 55 odsto do 2030.

Švedska je od ponoći od Češke preuzela predsedavanje Savetom Evropske unije. Švedska je članica EU od 1995. godine i ovo je treće predsedavanje te zemlje posle 2001. i 2009. godine.    Države članice EU smanjuju se svakih šest meseci u predsedanju Savetom EU i za to vreme predsedavaju sastancima na svim nivoima u Savetu, koje je uz Evropski parlament zakonodavno telo EU. U programu svoga predsedavanja, pod sloganom “Zelenije, sigurnije i slobodnije”, švedska vlada je odredila četiri prioriteta: bezbednost i jedinstvo, konkurentnost, zelenu i energetsku tranzicija i demokratske vrednosti i vladavinu prava, prenosi Hina. Nakon parlamentarnih izbora u Švedskoj u septembru, Umerena stranka koja pripada desnom centru, formirala je koaliciju sa demohršćanima i liberalima, ali s obzirom na to da nemaju većinu u parlamentu, dogovorile su program s desničarskom i antimigrantskom strankom Švedskih demokrata, koja je ostala van vlade, ali je podržava u parlamentu. Premijer je postao lider Umerene stranke Ulf Kristerson. U govoru u švedskom parlamentu sredinom decembra, Kristerson je istakao da će rat u Ukrajini u velikoj meri uticati na predsedavanje njegove zemlje EU. Naveo je da su izazovi koje rat donosi EU očuvanje jedinstva u podršci Ukrajini, proširenje privredne, humanitarne i vojne pomoći, pomoć u obnovi zemlje, kao i traženje odgovornosti za rat. Jedan od ciljeva švedskog predsedavanja je i završetak pregovora o klimatskom paketu “Spremni za 55 odsto”, koji sadrži niz predloga čiji je cilj smanjivanje neto emisije gasova sa efektom staklene bašte u EU za najmanje 55 odsto do 2030. Češko predsedništvo je u tome bilo vrlo uspešno, zaključivši sve predloge iz paketa koji se odnose na zaštitu klime, a švedskom predsedništvu kao najvažniji zadatak ostaje energetski deo, odnosno dogovor o direktivi o obnovljivim izvorima energije i direktivi o energetskoj efikasnosti.

Švedska je od 1. januara preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom Evropske unije, a ambasadorka Švedske u Srbiji i Crnoj Gori Anika Ben David kaže da će ključna tema predsedavanja u oblasti spoljne i bezbednosne politike biti da se doprinese ujedinjenoj, angažovanoj i bezbednoj EU kojoj, ističe, Zapadni Balkan i Srbija pripadaju. Ona je navela da je Švedska postavila četiri prioriteta za svoje predsedavanje – pružanje bezbednosti građanima EU i jačanje uloge EU u svetu, ubrzavanje klimatske tranzicije za energiju bez fosila, zelena radna mesta i inovacije, jačanje konkurentnosti EU za poslove budućnosti i zaštita osnovnih vrednosti EU i zaustavljanje organizovanog kriminala i korupcije. Dodala je da prioriteti predsedavanja Švedske odražavaju stavove koje ta zemlja dugo zagovara unutar EU, a koji takođe odgovaraju na aktuelne geopolitičke i ekonomske izazove sa kojima se Unija suočava, navodi se u saopštenju ambasade Švedske. Ambasadorka Ben David kazala je da je na samitu u Tirani poruka EU bila jasnija nego ikada, a to je da su čvrsto posvećeni dobrodošlici zemljama Zapadnog Balkana u porodicu EU. „Čvrsto verujemo da bi zemlje van EU, koje žele da uđu, trebalo da imaju velike mogućnosti za to. Međutim, postoje podjednako jaki razlozi zašto bi oni koji se pridružuju trebalo da budu sposobni da ispune stroge kriterijume za članstvo. Biće potrebna posvećenost zemalja Zapadnog Balkana da pokažu da su spremne da se pridruže EU“, rekla je Ben David. Navela je da se dugogodišnja posvećenost Švedske evropskom putu zapadnog Balkana reflektuje kroz razvojnu saradnju sa većinom zemalja u regionu i dodala da je Švedska u Srbiji treći najveći donator i najveći donator u oblasti životne sredine. „Sada je vreme da se ubrzaju reforme, usaglase politike i preduzmu nove odlučne mere za geostratešku orijentaciju Srbije i celog regiona“, zaključila je ambasadorka Ben David. U saopštenju se navodi da će Švedska predsedavati Savetom Evropske unije do 30. juna ove godine i podseća da je ovo treći put da ta država predsedava EU. „Švedska će voditi agendu EU napred, za zeleniju, sigurniju i slobodniju Evropu“, rekao je premijer Švedske Ulf Kristeršon. On je naveo da će „neopravdani“ rat Rusije protiv Ukrajine, druge po veličini zemlje u Evropi, definisati predsedavanje Švedske. Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrom rekao da nas rat podseća da se sloboda i demokratija ne smeju uzimati zdravo za gotovo. „Rat gospodina Putina je takođe rat protiv naših vrednosti, našeg sistema upravljanja i normi međunarodne saradnje. Njegov ishod će oblikovati budućnost Evrope“, naveo je on, dodaje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana