Sve tačke optužnice protiv Trampa proizilaze iz lažiranja poslovne evidencije

Objavljeno: 05.04.2023. 10:04 Izmenjeno: 05.04.2023. 10:07

Breg je ukazao da je Tramp prekršio izborni zakon savezne države Njujork, prema kojem se „zavera radi promovisanja kandidature nelegalnim sredstvima“ smatra zločinom, prenosi Si-En-En.

 (AP Photo/Evan Vucci)

Sve 34 tačke  otpečaćene optužnice protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa odnose se na određenu poslovnu evidenciju Trampove organizacije za koje tužioci tvrde da je u više navrata prepravljana unošenjem lažnih podataka. Navodne lažirane fakture se odnose na račune izdate na ime Majkla Koena, ili na čekovne računa Donalda J. Trampa tokom 2017. godine, navodi se u optužnici, prenosi Si-En-En. U optužnici, na 16 strana, iznose se novi detalji o planu koji je, prema navodima tužioca, obuhvatao više isplata dvema ženama, među kojima je i zvezda filmova za odrasle Stormi Danijels, koje su navodile da su bile u seksualnim odnosima sa Trampom nekoliko godina ranije, kao i vrataru u Trampovom tornju koji je tvrdio da ima priču o navodnom Trampovom vanbračnom detetu, navodi Glas Amerike. Kako prenosi Si-En-En, prema optužnici, glavni urednik i izvršni direktor Nešenel enkvajerera obratio se Majklu Koenu 2016. godine i rekao mu da Stormi Danijels tvrdi da je imala aferu sa Donaldom Trampom. Koen je, kako se navodi u optužnici, pregovarao potom o tajnoj isplati novca kako bi „obezbedio da se Denijelsova ne oglašava o aferi“, pokušavajući da spreči otkrivanje štetnih informacija u poslednjih nekoliko nedelja pre predsedničkih izbora. Tramp je, međutim, navodno dao instrukcije Koenu da odloži plaćanje Danijelsovoj „što je duže moguće“. Tužioci tvrde da je Tramp bio deo nezakonitog plana za suzbijanje negativnih informacija, uključujući nezakonitu uplatu od 130.000 dolara s ciljem da se suzbiju negativne informacije koje bi štetile njegovoj kampanji. Danas se Trampu i njegovim advokatima ukazala prva prilika da u potpunosti ispitaju obim optužnice i sagledaju šta će sve tužioci morati da dokažu tokom suđenja. Tramp je danas ušao u sudnicu sporim korakom, skenirajući novinare, a tokom svog obraćanja glas mu je bio odmeren i gledao je u sudiju dok je govorio. Po izlasku iz suda nakon čitanja optužnice, advokat Donalda Trampa Tod Blanš rekao je da je njegov klijent „frustriran i uznemiren“, a tužioca u ovom slučaju je optužio da je pokrenuo proces „političkog krivičnog gonjenja“. „Ovo nije bio dobar dan. Nisam očekivao da će se ovo desiti u ovoj zemlji. Ne očekujete da će se ovo dogoditi nekome ko je bio predsednik Sjedinjenih Država“, rekao je Blanš. Sledeće lično saslušanje u slučaj bivšeg predsednika Donalda Trampa zakazano je za 4. decembar u Njujorku. Prema zakonima države Njujork, sve zajedno, optužbe protiv Trampa nose maksimalnu kaznu od preko 100 godina zatvora, ali bi, kako se navodi u izveštaju Rojtersa, u slučaju da bivši predsednik bude proglašen krivim, zatvorska kazna gotovo sigurno bila daleko manja od toga. Tramp negira sva krivična dela koja mu se stavljaju na teret, a njegovi advokati najavljuju tešku borbu da se optužbe povuku.

Okružni tužilac Menhetna Alvina Breg izjavio je da u optužnici protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa nije precizirano koje je zakone Tramp prekršio jer „zakon to ne zahteva“. Međutim, Breg je ukazao da je Tramp prekršio izborni zakon savezne države Njujork, prema kojem se „zavera radi promovisanja kandidature nelegalnim sredstvima“ smatra zločinom, prenosi Si-En-En. Prema njegovim rečima, Tramp je u periodu od devet meseci lično potpisivao čekove svom bivšem advokatu Majklu Koenu, „lažirajući troškove za advokatske i pravne usluge obavljene 2017. godine“. Koen je bivši Trampov advokat koji je priznao da je pre izbora 2016. godine platio zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels 130.000 dolara, u zamenu za njeno ćutanje o navodnoj seksualnoj vezi sa Donaldom Trampom. Tužilac Breg je naveo da je velika porota pronašla 34 dokumenta, u kojima su evidentirana ova „ključna lažiranja troškova“. Breg je najavio da će tokom postupka dokazati da je Tramp davao lažne izjave kako bi prikrio krivična dela u vezi sa američkim predsedničkim izborima 2016. godine. „Tramp je prekršio izborni zakon savezne države Njujork prema kojem se zavera radi promovisanja kandidature nelegalnim sredstvima smatra zločinom“, rekao je tužilac Breg i naveo da je reč o davanju lažnih izjava, uključujući i one koje su plasirane poreskim vlastima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana