Sve bezbednosne službe pripravne i spremne da zaštite granicu Srbije

Objavljeno: 29.02.2016. 12:12 Izmenjeno: 29.02.2016. 12:12

Srbija pažljivo i sa zabrinutošću prati događaje na grčko-makedonskoj granici, gde je oko podneva zbog probijanja granice došlo do sukoba migranata i makedonske policije, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

Vulin je istakao da su sve bezbednosne službe, po naređenju premijera i predsednika Republike, pripravne i spremne da zašite granice i građane Srbije.

Situacija na grčko – makedonskoj granici trenutno je relativno mirna, a kako prenose tamošnje agencije, izbeglice u znak protesta sede na pruzi u pograničnoj zoni sa grčke strane, dok makedonske vlasti popravljaju probijenu ogradu.

Najmanje 30 ljudi, uključujući veći broj dece, zatražilo je danas lekarsku pomoć na grčko-makedonskoj granici kad su migranti oko podneva probili ogradu, a policija bacila suzavac i šok bombe da bi ih navela na povlačenje, saopštila je humanitarna organizacija „Lekari sveta“, prenosi AFP.

U tom incidentu niko nije uhapšen, navodi AP. Migranti, koji su uzvikivali „Otvorite granice“ i istovremeno bacali kamenice na makedonske policajce, morali su da se povuku pred policijom.

Policija je ranije saopštila da se oko 500 migranata probilo kroz redove grčkih policajaca kako bi došli do ograde koja deli Grčku i Makedoniju, a prema navodima Bi-Bi-Sija, migranti su ogradu uspeli da probiju koristeći drveni bat koji se koristi za probijanje teških vrata.

Na hiljade izbeglica našlo se „zaglavljeno“ na granici Grčke i Makedonije, dok čekaju da ih makedonske vlasti puste da nastave put ka zapadnoj Evropi. Zvanično Skoplje je saopštilo da će propuštati samo onoliko ljudi koliko propušta Srbija.

Usled toga je u Grčkoj došlo do nakupljanja velikog broja izbeglica, a tamošnje vlasti navode da u toj zemlji trenutno ima više od 22.000 izbeglica.

Grčke komunalne službe počele su danas da šire i uređuju kamp za prijem novih migranata u Idomeniju na granici sa Makedonijom, zbog sve većeg priliva izbeglica. Prema proceni humanitarnih organizacija u kampu i oko njega na njivama, boravi više od 4.000 migranata iz Sirije ali i iz Avganistana, Pakistana, Iraka i Maroka.

Migranti koji se nalaze unutar kampa u Idomeniju iako imaju potrebna dokumenta dobijena od grčkih vlasti ne mogu da pređu u Makedoniju jer je granica već drugi dan zatvorena.

„Sve ovo traje veoma dugo. U Grčku smo došli pre deset dana. Evo imam sva dokumenta, iz Sirije sam i ovde sam sa ženom i četvoro dece. Želimo samo da nastavimo put ali granica je zatvorena i ne znam zašto to rade. Zahvaljujem se svim dobrim ljudima ali nažalost to nije dovoljno, želimo samo da odemo odavde“ , objašnjava migrant iz Sirije, dok sa porodicom sedi na otvorenom pored pruge.

Predstavnici humanitarnih organizacija kažu da se situacija u kampu svakim danom sve više komplikuje i da je sve više dece.

„Vidite da je mnogo migranata i da je situacija veoma složena i specifična.Mi smo iz humanitarne dečije organizacije i pokušavamo da pomognemo deci koja putuju sama. Naravno pomažemo koliko smo u mogućosti“, rekla je Tanjugu Jota Hatsi iz organizacije Ćildren.

Grci svakodnevno i dalje autobusima dovoze migrante iz Atine i Soluna u Idomeni. Međutim, mnogi migranti koji su pre nekoliko nedelja smešteni u kampove u okolini Soluna i Polikastra, napustili su samovoljno kampove i pešice dolaze do Idomenija i zvaničnog graničnog prelaza Evzoni na grčko makedonskoj granici.

„Iz Sirije smo i imamo sve potrebne dokumente, čak i pasoše. Želimo ovde da pređemo granicu ali nam ne dozvoljavaju. Policija hoće da nas vrati, ali mi nećemo odavde“, tvrdi Sirijac koji sa porodicom čeka u parku na dvadesetak metara od prelaza Evzoni.

Ka Idomeniju ponovo idu i Avganistanci koje je grčka policija samo pre nekoliko dana vratila u kampove blizu Atine.

„Želimo samo da pobegnemo od rata i ubijanja. Ne znam zašto smo mi različiti od drugih. Molimo samo da nas puste da nastavimo dalje“, priča Imad iz Avganistana koji je sa još trojicom prijatelja pobegao iz atinskog kampa i ponovo se vraća na grčko-makedonsku granicu.

Oni koji su unutar kampa dobijaju obroke iz humanitarne pomoći međutim svi koji su na njivama oko kampa moraju sami da se snalaze.

Ekipa Tanjuga je snimila porodicu Haim iz Sirije koja je u loncu na vatri kuvala krompir sakupljen sa njiva. Grčki trgovci su pored kampa napravili improvizovanu pijacu na kojoj prodaju povrće i voće ali samo onima koji imaju novac. Kilogram paradajza kažu da prodaju za evro a narandže za pola evra.

Makedonske vlasti su granicu sa Grčkom zatvorile uz obrazloženje da nemaju mesta za smeštaj u kampu u Đevđeliji, a migrante ne mogu da šalju za Tabanovce jer je i taj kamp pun Avganistanaca vraćenih iz Hrvatske i Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana