Švajcarci obezbedili dodatna sredstva za novu elektranu Tanjug

Objavljeno: 16.01.2017. 14:06 Izmenjeno: 17.01.2017. 13:00

Predstavnici Ministarstva energetike, grada Beograda i švajcarske ambasade potpisali su aneks ugovora za izgradnju kombinovane toplane-elektrane u Padinskoj skeli, na bio masu, kojim su obezbeđena dodatna sredstva švajcarske vlade u iznosu od 1,2 miliona evra i 500.000 svajcarskih franaka.

foto Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je prilikom potpisivanja aneksa ugovora da je to važno iz najmanje dva razloga. „Ovo je jedna od prvih kombinovanih elektrana na bio masu, to je materijal koji se do sada bacao, a sada ćemo ga koristiti za proizvodnju struje. To je praksa od koje nećemo odustati“, rekao je Mali.

On je dodao da će dva javna objekta, Osnovna škola „Olga Petrov“ i bolnica „Laza Lazarević“ koja će koristiti tu energiju povećati energetsku efikasnost i smanjiti račune. Grad će izgradnjom toplovoda uložiti oko 1,5 evra, rekao je Mali i dodao da se radi na još nekoliko sličnih projekata, a jedan od njih ima cilj da do 2022. u Beogradu nema kotlarnica, navodeći da ih je prošle godine zatvoreno sedam.

Ambasador Švajcarske Filip Ge kaže da Švajcarska podržava projekte u Srbiji koji se tiču energetske efikasnosti, ekonomskog razvoja i obrazovanja.

Prema rečima ministra energetike Aleksandra Antića dodatna sredstva omogućavaju izgradnju CHP postrojenja, što predstavlja jednu od tri faze projekta ukupne vrednosti preko 10 miliona evra, a čiji se završetak očekuje do 2018. godine. „Ovo je jedan veoma značajan dan pre svega za građane tog dela Beograda, ali i za naše društvo, jer projekat šalje poruku da je naša država sazrela da u prioritete stavi proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i pitanje energetske efikasnosti“, rekao je Antić novinarima prilikom potpisivanja aneksa ugovora u Skupštini grada Beograda.

Prema njegovim rečima, Srbija ima obavezu da do 2020. dostigne 27 odsto ukupne potrošnje iz obnovljenih izvora energije, a do 2018.godine uštedu energije do osam odsto. Govoreći o projektu, Antić je kazao da sadrži tri segmenta, izgradnju CHP postrojenja, izgradnju toplovoda i energetsku sanaciju osnovne škole i bolnice „Laza Lazarević“. On je objasnio da je energetska sanacija škole završena, a da se do polovine 2017. očekuje sanacija bolnice. „Kad je CHP postrojenje u pitanju od danas imamo sve uslove za izgradnju“, rekao je Antić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana