Suđenje Dušku Kneževiću u predmetima Kaspia 1 i 2 odloženo za 1. jul tanjug

Objavljeno: 05.06.2024. 11:44 Izmenjeno: 05.06.2024. 12:42

Početak suđenja biznismenu i vlasniku “Atlas” grupe Dušku Kneževiću u predmetima Kaspia 1 i 2 je u podgoričkom Višem sudu odložen za 1. jul, da bi branioci preuzeli kopiju spisa predmeta i pripremili adekvatnu odbranu. Knežević je 31. aprila iz Velike Britanije izručen Crnoj Gori koja ga potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka zbog krivičnih […]

Početak suđenja biznismenu i vlasniku “Atlas” grupe Dušku Kneževiću u predmetima Kaspia 1 i 2 je u podgoričkom Višem sudu odložen za 1. jul, da bi branioci preuzeli kopiju spisa predmeta i pripremili adekvatnu odbranu. Knežević je 31. aprila iz Velike Britanije izručen Crnoj Gori koja ga potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka zbog krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, koje on negira. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) do sada je podiglo osam optužnica protiv Kneževića jer je, kako tvrde, preko nekoliko kriminalnih organizacija državni budžet oštetio za više stotina miliona evra. Terete ga za krivična dela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju podstrekavanjem, zloupotreba ovlašćenja u privredi, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Suđenje ni u jednom predmetu nije počelo, piše podgorička Pobjeda. Sa druge strane, Knežević je pokrenuo međunarodnu arbitražu pred sudom u Hagu i traži 500 miliona evra odštete od Crne Gore i još 200 miliona od crnogorskih sudova.

Marko Ivanović, advokat predsednika Atlas grupe Duška Kneževića, saopštio je da su položili jemstvo od 75.000 funti i da je osumnjičeni biznismen sudiji rekao da nikada, pa ni sada, nije imao nameru da beži, već da mu je cilj da se obračuna sa režimom Mila Đukanovića i delom tužilaštva za koje smatra da nije radilo ispravno.  “U delu predloga za određivanje jemstva, gospodin Knežević i ja smo dali određenu ponudu, sudu predočili određene dokumente, dali neke druge još podatke… Knežević je upoznao sud sa tim da nema nameru da beži, da je on došao u Crnu Goru da bi pre svega odbranio imovinu koja mu je blokirana i, kako je on danas rekao pred sudijom a ušlo je u zapisnik, da bi se do kraja obračunao sa režimom gospodina Mila Đukanovića i vrhom pravosuđa, pre svega tužilaštva, za koje smatra da je odgovoran za sve ove postupke, koje smatra progonom u odnosu na njega“, rekao je, između ostalog. advokat Marko Ivanović, prenosi portal podgoričkog Dana.  Advokat je, na pitanje novinara, kazao da pored ovog postupka, protiv Kneževića se pred ovim sudom vode još dva.  Povodom eventualnog svedočenja Kneževića protiv Mila Đukanovića, koje se od samog izručenja vezuje za ovog optuženog, advokat je kazao da se u tom delu „očekuje da Kneževića eventualno neko iz SDT poseti u UIKS, da se razgovara o tome i da se vidi pod kojim uslovima bi to bilo, da se uđe ozbiljno u tu priču“. Advokat Ivanović je kazao da Knežević ne želi da bude zloupotrebljen.  Osumnjičeni biznismen Duško Knežević saslušan je 30. aprila kod istražnog sudije podgoričkog Višeg suda. Nakon toga, odlukom sudskog veća, za njega ostaje na snazi ranija odluka o istražnom pritvoru.  Knežević je ranije toga dana na zahtev Crne Gore, izručen iz Velike Britanije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana