Stranci kod vojnih objekata u Beogradu, Vrdniku, Petrovaradinu domaći mediji

Objavljeno: 20.02.2018. 08:55 Izmenjeno: 20.02.2018. 21:44

Vojna policija u Srbiji je za svega dva dana privela čak osmoro stranih državljana zbog neovlašćenog ulaska i snimanja vojnih objekata u Beogradu, Vrdniku i Petrovaradinu, pišu današnje „Večernje novosti“ pozivajući se na izvore u vrhu bezbednosnih struktura Srbije.

Grupa od dva Amerikanca i dve Ukrajinke uhapšena je u nedelju u Beogradu zbog snimanja objekata Generalštaba dronom, a istog dana u vojnom skladištu na Fruškoj gori uhapšeni su Britanka i Avganistanac sa italijanskim pasošem, dok su kod Novog Sada vojni policajci priveli par iz Španije zbog neovlašćenog ulaska u kasarnu „Petrovaradin“.

Državljani SAD i Ukrajine izjavili su da su podigli dron zbog snimanja dokumentarnog filma o posledicama američkih vojnih intervencija u svetu po decu iz bombardovanih područja.

Obe privedene Ukrajinke su poreklom iz Luganska, na krajnjem istoku Ukrajine gde godinama traju ratna dejstva.

Oni su rekli da pripadaju nevladinoj organizaciji iz Kalifornije koja se bori za obelodanjivanje istine o vojnim intervencijama u svetu. „Njihov dron je bio komercijalni, ali sa kamerom izuzetno visoke rezolucije“, kaže sagovornik „Novosti“.

Pomoću ovog uređanja oni su napravili dvominutni snimak ruševina iz 1999. godine, ali i detalje zgrade Starog generalštaba, gde su sedišta vojnih obaveštajnih službi.

„U Vrdniku je priveden par naturalizovanih Italijana, članova međunarodne organizacije „Lekari bez granica“. Muškarac je rođen u Avganistanu, dok je njegova supruga rođena u Velikoj Britaniji. Oni su ušli u skladište Vojske Srbije u kome se čuvaju municija, ubojna sredstva i gorivo“, rekao je sagovornik beogradskog lista.

Kako neimenovani izvor dodaje, ti stranci kod sebe nisu imali ništa od naoružanja, opreme niti tehnike za snimanje, pa je otvoreno pitanje šta su oni tražili u vojnom objektu, gde je pristup civilima najstrože zabranjen, o čemu postoje jasna upozorenja.

Slučajno ili ne, gotovo istovremeno se par španskih državljana našao u krugu kasarne „Petrovaradin“, objekta koji vojska više ne koristi, ali je i dalje pod vojnim obezbeđenjem, navode „Novosti“.

Odmah po njihovom ulasku u kasarnu, dodaje se, alarmirana je straža, koja je Špance zadržala i pozvala Vojnu policiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana