Stoltenberg i Zaev osudili ubistvo Olivera Ivanovića Tanjug

Objavljeno: 18.01.2018. 18:35 Izmenjeno: 18.01.2018. 21:00

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i makedonski premijer Zoran Zaev osudili su danas ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici, u utorak, ocenivši da je stanje u regionu stabilno.

 

„Region više nije bure baruta, gradimo prijateljstvo i mi ćemo to učiniti radi sigurnosti, stabilnosti i dobre budućnosti“, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom u Skoplju.

Olivera Ivanovića je ubila, za sada nepoznata osoba/e, u zgradi gde se nalazi sediste Građanske inicijative SDP, čiji je bio predsednik.

Ivanović je izrešetan sa šest metaka s leđa iz automobila u pokretu, koji je kasnije nađen spaljen.

Oliver Ivanović sharanjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Stoltenberg:Nema plana B za Makedoniju, ime pa članstvo

Generalni sekretar NATO na kraju današnje posete Skoplju poručio je da za Makedoniju ne postoji plan B, te da nema članstva u toj vojnoj alijansi, bez rešenja pitanja imena te države.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa premijerom Zoranom Zaevom, Stoltenberg je još jednom isključio mogućnost da se Makedonija pridruži Alijansi bez rešenja problema sa Grčkom u vezi imena.

„Da budemo iskreni, nema plana B, bez rešenja imena nema članstva u NATO“, jasan je bio Stoltenberg istakavši da nema drugog načina da se Makedonija pridruži NATO-u.

„Nema drugog načina da se pridružite NATO-u bez rešenja o imenu. NATO će uputiti poziv za članstvo kada se pronađe rešenje za taj problem sa Grčko, te zato podržavamo pronalaženje međusobno prihvatljivog rešenja i pozdravljamo volju da se do tog rešenja dođe“, kazao je Stoltenberg, preneli su makedonski mediji.

On je kazao da NATO treba da bude iskren prema Makedoniji.

“ Važno je biti ambiciozan i napredovati, ali istovremeno moramo biti realni i priznati da je NATO organizacija zasnovana na konsenzusu i, ako ne postoji saglasnost jednog člana, ne postoji odluka Alijanse. Zato je pogrešno očekivati da možete ući u NATO bez rešenja imena“, precizan je bio Stoltenberg.

Zaev je ocenio da je poseta generalnog sekretara ključna za podsticaj i podršku očekivanjima da će 2018. biti važna godina za Makedoniju i region.

„Makedonija, uz podršku strateških partnera, davno stvorila uslove za članstvo u EU i NATO još 2008, ali su se, nažalost, odmah nakon toga dogodili kontraproduktivni procesi koji su izazvali najgoru političku krizu nakon sticanja nezavisnosti“, rekao je Zaev.

Ali, istakao je, građani su potom odlučili da izgrade snažnu demokratiju i dobro upravljanje.

„Potvrdili smo veru u evroatlantske integracije i uvereni smo da naša zemlja zaslužuje evroatlantsku perspektivu. Ozbiljna većina građana želi članstvo u EU i NATO-u „, rekao je Zaev.

On je takođe rekao da vlada stvara uslove za izgradnju nacionalnog konsenzusa sa predsednikom države i opozicijom i da smatra da stvari dobijaju dobar zamah za poslednji zajednički korak napred sa Grčkom u rešenju dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana