Stoltenberg: Pregovori u Ohridu važni, Vučić i Kurti da budu konstruktivni tanjug

Objavljeno: 18.03.2023. 11:21 Izmenjeno: 19.03.2023. 09:54

Generalni sekretar NATO je dodao da će KFOR „nastaviti da radi na tome da na Kosovu bude situacija stabilna i miroljubiva“.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je  da su pregovori između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije važni i apelovao na srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da budu konstruktivni u dijalogu. „Dogovori pod okriljem EU u Ohridu su bitni i očekujem od predsednika Srbije i Aljbina Kurtija da budu konstruktivni i naprave napredak. Ovo je ključno za dugotrajnu stabilnost i budućnost regiona u Evropi i evroatlantskoj strukturi“, naveo je Stoltenberg na Tviteru. Generalni sekretar NATO je dodao da će KFOR „nastaviti da radi na tome da na Kosovu bude situacija stabilna i miroljubiva“.

Neposredno uoči razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Ohridu, oglasio se britanski ambasador u Prištini Nikolas Abot, koji je ocenio da pozitivan ishod zavisi od političke volje pregovarača obe strane. „Do pozitivnog ishoda ohridskih razgovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova može doći uz političku volju, hrabrost i pragmatizam Aljbina Kurtija i predsednika Srbije“, naveo je Abot na Tviteru. Britanski ambasador je dodao da će dogovor imati koristi za građane i zajednice. „Velika Britanija podržava posrednike Evropske unije i spremna je da pomogne u implementaciji sporazuma“, istakao je Abot.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je  da je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Ohridu istorijska prilika. „Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vek, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa. Prema njegovim rečima, to je prilika ne samo za Beograd i Prištinu, već i za region u celini. Eskobar prisustvuje sastanku u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, u svojstvu posmatrača. Na pitanje šta su njegova realna očekivanja od današnjeg sastanka, on je rekao da je najveće očekivanje finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji. Eskobar je istakao da sporazum o normalizaciji stvara miran, predvidljiv i prijateljski odnos između Beograda i Prištine i „otvara vrata i jednima i drugima da brže uđu u evroatlantske strukture“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana