Stojčić:Beograd u trci za Expo2027 sa četiri grada tanjug

Objavljeno: 28.11.2022. 11:38 Izmenjeno: 28.11.2022. 11:38

Očekuje se da Beograd, ako bude izabran za domaćina, poseti više od 2,5 miliona ljudi, uz ekonomski efekat od oko milijardu evra.

foto tanjug

 

Srbija predstavlja u Parizu kandidaturu Beograda za domaćina EXPO 2027, a gradski urbanista Marko Stojčić ističe da bi to bio veoma značajan događaj za Srbiju i po broju posetilaca i organizaciji i da je Beograd u trci s još četiri grada.

Stojčić je rekao Tanjugu da je Beograd u trci za ovu prestižnu manifestaciju sa Malagom u Španiji, Bariloćeom u Argentini, Puketom u Tajlandu i Minesotom u SAD.

Naveo je da bi EXPO doveo u našu zemlju više od 100 zemalja koje bi učestvovale na manifestaciji i oko 2,5 miliona posetilaca.

„Svi kandidati su vrlo ozbiljni i predano su pristupili, kao i mi, kandidaturi. Naš tim duboko veruje da je Beograd grad koji može da dobije kandidaturu. Ovaj događaj bi bio od velikog značaja kako za Beograd i Srbiju, tako i za čitav region“, rekao je Stojčić.

Naglasio je da bi EXPO 2027, ukoliko bi Beograd bio domaćin, umnogome doprineo razvoju grada, ali i ekonomiji čitave zemlje.

Stojčić kaže da se Srbija danas predstavlja na 171. Skupštini Međunarodnog biroa za izložbe i da će tim iz Srbije imati pola sata da predstavi Beograd.

On je rekao da će na Skupštini predstaviti urbanistički plan izgradnje objekata koji će se graditi ukoliko Beograd osvoji kandidaturu.

„Što se tiče same lokacije, ona će se nalaziti južno od Nacionalnog stadiona u Surčinu i to je budući kompleks koji će imati višenamensku funkciju“, rekao je Stojčić.

Na pitanje kakve su prognoze da Beograd dobije kandidaturu za EXPO 2027, gradski urbanista kaže da je naš tim vrlo optimističan i da će ući zasigurno u drugi krug.

Takođe, istakao je da su i uveravanja stranih kolega koji se bave izližbom da Beograd ima velike šanse.

Srbija će se danas u Parizu, na 171. Generalnoj Skupštini Međunarodnog biroa za izložbe oko 14 sati, predstaviti povodom kandidature Beograda za domaćina Međunarodne svetske izložbe „Expo 2027“ sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“.

Na predstavljanju će govoriti ministar finansija Siniša Mali, ministar sporta Zoran Gajić i gradski urbanista Marko Stojčić, a tokom večeri, u skladu sa postupkom kandidature, planiran je i svečani prijem za visoke zvaničnike, na kome će domaćini biti supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i premijerka Brnabić.

Beograd će predstaviti i prestižni srpski umetnici – violinista Stefan Milenković i glumački bard Miki Manojlović, uz video uključcenje Novaka Ðokovića.

Na predstavljanju kandidature naše zemlje prisustvovaće i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka kulture Maja Gojkovic i ministar prosvete Branko Ruzic.

Podsetimo, ovo je drugo predstavljanje kandidature Beograda, posle uspešne promocije u junu ove godine, na 170. zasedajnu Međunarodnog biroa za izložbe.

Zemlju domaćina „Expo“ 2027. izabraće 170 zemalja tajnim glasanjem u junu 2023. godine.

Expo 2027 je prilika da Beograd ugosti milione posetilaca iz Srbije i iz celog sveta, i tako učvrsti status regionalnog centra kulture i umetnosti.

Očekuje se da Beograd, ako bude izabran za domaćina, poseti više od 2,5 miliona ljudi, uz ekonomski efekat od oko milijardu evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana