Stefanović:Priština ne želi da se otkriju motivi i nalogodavci Tanjug

Objavljeno: 18.01.2018. 21:47 Izmenjeno: 19.01.2018. 10:38

Ministar unutrasnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je večeras da Priština odbija saradnju u istrazi sa organima Srbije, sa ciljem da oteža i spreči otkrivanje motiva, počinilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića.

Stefanović je rekao da je reakcija Ramuša Haradinaja i ministra pravde u Prištini, kojom se odbija učešce istraznih organa Srbije u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, potpuno neprihvatljiva:

„Takva reakcija ključnih prištinskih institucija jasno ukazuje da tu nema želje da se ubice pronađu i kazne, niti da se istraga profesionalno obavi“,rekao je ministar Stefanović za Tanjug i dodao da bi, u suprotnom istraga morala da uključi sve istražne organe koji mogu da pomognu da se dođe do počinilaca i organizatora Ivanovićevog ubistva.

““Očigledna je namera da se pažnja javnosti usmerava u pogrešnom pravcu i da se oteža i spreči otkrivanje pravih motiva za ovo ubistvo, kao i svih onih koji su odgovorni“, uveren je Stefanović.

On je naveo da smo, i pored svih zahteva Euleksu i UNMIK-u da ukljuci istražne organe Srbije u istragu, do sada ostali uskraćeni za bilo kakav odgovor tih međunarodnih institucija.

Dodao je da posebno zabrinjava do sada nezabelezena praksa da Euleks ne uzima aktivnije učešće u istražnom procesu ovako teškog krivičnog dela.

““Srbija i dalje insistira da njeno tužilaštvo, policija i drugi drzavni organi budu deo istrage, jer smatramo da se samo tako moze doći do potpune istine i spreciti da počinioci i njihovi nalogodavci ostanu nekažnjeni“, porucio je Stefanović.

Ðurić: Priština nema nameru da ozbiljno vodi istragu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je večeras da odbijanje Prištine da srpski politički, pravosudni i drugi organi učestvuju u istrazi ubistva Olivera Ivanovića pokazuje da „prištinske vlasti nemaju nameru da vode istragu na ozbiljan način“.

„To pokazuje da nekome ozbiljna istraga ni ne odgovara. To je politička odluka da ne bude ozbiljne istrage iz koje verovatno proizilaze određena saznanja, namere i ciljevi koji ni malo dobro ne govore o njihovoj ulozi o svemu onome što se desilo“, istakao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, ozbiljno vođenje istrage o ubistvu Ivanovića nije „pet policajaca članova nekog tima sa severa i pet članova sa juga“, koji, ističe, vode istragu bez ozbiljne umreženosti sa srpskim organima.

On je podvukao da bez umreženosti sa srpskim organima ni ne može biti ozbiljne istrage.

„Onaj ko nema šta da krije, on ne bi odbijao učešće organa Srbije, ne bi odbijao pomoć najprofesionalnijih i najozbiljnijih istražitelja koje ova zemlja ima“, istakao je Ðurić za TV Pink.

On je naglasio da odbijanje Prištine ne znači da istrage neće biti, te da će Srbija istragu svakako sprovoditi sa ciljem da oni koji su odgovorni za ovaj, kako kaže, teroristički akt budu izvedeni pred lice pravde.

„Omogućićemo da oni koji su odgovorni za ovaj teroristički akt, pa ma na kojim pozicijama se nalazili i kakvu ulogu imali, budu izvedeni pred lice pravde i to bez obzira na nacionalnost, funkciju i na bilo šta drugo“, zaključio je Ðurić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana