Stefanović odao počast Milunki Savić i Antoniji Javornik tanjug

Objavljeno: 05.10.2022. 13:40 Izmenjeno: 05.10.2022. 13:40

Danas Milunki i Nataliji odajemo poštu i iskazujemo zahvalnost za njihovo žrtvovanje za otadzbinu i pokazujemo da to nije bilo uzalud

Ministar odbrane Nebojša Stefanović odao je počast Milunki Savić i Antoniji Javornik na Novom groblju u Beogradu i poručio da se identitet srpskog naroda ogleda upravo u liku i delu ovih ratnih heroina.

Povodom obeležavanju godišnjice smrti Milunke Savić i 110 godina od njenog stupanja u srpsku vojsku, Stefanović je, u prisustvu Počasne Garde Vojske Srbije, predstavnika Grada i udruženja SUBNOR, kao i delegacija iz ambasada Rusije, Francuske i Velike Britanije, položio vence na mesto gde počivaju srpske heroine.

Ministar Stefanović poručio je da je identitet jednog naroda u velikoj meri određen njegovom prošlošću u koju su utkani konstitutivni elementi, kao što su tradicija , sistem vrednosti, kulturni obrasci i istorija.

„Danas stojimo ponosno i uspravne glave se prisećamo onih koji su stvarali identitet srpskog naroda, onih koji su nam ostavili jasne smernice kako se on čuva i zaveštali poštu u slobodnoj Srbiji“, kazao je on.

Podsetio je da se ove godine u Srbiji obeležava 110 godina od Prvog balkanskog rata i istakao da pobedom u njemu, kao ni odbranom u Drugom balkanskom ratu, naša zemlja nije okončala svoju borbu za slobodu koja je počela 1804. godine.

Ministar je naglasio da su se naši heroji iz balkanskih i svetskih ratova, poput Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića i ostalih, uzdigli do svetskih visina i ušli u legende.

Tako se, prema rečima ministra, i borkinja u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu i narednica u Drugom puku srpske vojske Knjaz Mihajlo Milunka Savić upisala u istoriju svetskog ratovanja kao žena sa najviše odlikovanja.

Ministar je navao da je hrabra Milunka Savić u rat ušla predstavljajući se kao Milun i da je tokom dugih ratovanja bila ranjena devet puta, ali i 12 puta odlikovana najvišim srpskim i svetskim ordenjima, kao i proglašena za srpsku Jovanku Orleanku.

Dodao je da je, nakon rata sve do smrti, svoj život posvetila humanitarnom radu, deci i odgajanju siročati.

Stefanović je kazao da se umnogome „naša Srbija“ ogleda u liku Milunke Savić.

„Milunka Savić bila je sve ono što je Srbija, odlučna, hrabra, ponosna, spremna na razne žrtve jer je znala da brani svoje, da je pravedna, da ne mrzi jer ne ume i ne želi, da ne traž ništa tuđe i iz duše voli slobodu“, kazao je Stefanović.

On je istakao i da je stopama Milunke Savić hodala i Nartalija Bijelajac, rođena kao Antonija Javornik, koju su nazivali Slovenka sa srpskim srcem.

Podsetio je da je ova hrabra žena u srpsku vojsku ušla na nagovor svoga strica koji je bio oficir Austrougarske i govorio da je Srbija jedina zemlja u kojoj vlada sloboda, zbog čega je obukao nasu uniformu.

Ministar je kazao da se danas obeležava godišnjica od smrti Milunke Savić i 110 godina od kako je stupila u srpsku vojsku, ali i da je na današnji dan na Novom groblju položena i urana Nataliji Bjelajac.

„Danas Milunki i Nataliji odajemo poštu i iskazujemo zahvalnost za njihovo žrtvovanje za otadzbinu i pokazujemo da to nije bilo uzalud. Njihove seni žive kroz našu Srbiju. Ona je i danas predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, baš kao i Milunka Savić nesalomivi borac, neodustaje, bori se za svoje, čuva slobodu, koju su nam preci izborili, čuva samostalnost, poštuje Istok i Zapad, ali i korača svojim putem-srpskim putem,“ porucio je ministar Stefanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana