Stefanović: Kriminal umešan u nerede na derbiju Tanjug

Objavljeno: 18.12.2017. 14:28 Izmenjeno: 19.12.2017. 13:48

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da će u najkraćem roku izaći sa svim informacijima o neredima na derbiju, ali da se u ovom trenutku „svakako čini da postoji značajna upletenost KRIMINOGENOG faktora“.

Kako je naveo, postoji sumnja da je u pitanju više od obračuna navijača, ali da nema informacija o umeštanosti obaveštajnog faktora.

„Ne bih ulazio u teorije zavere, nemamo informacije da je neki obaveštajni faktor umešan u to, došli smo do informacija koje ukazuju da postoji umešanost kriminalnih faktora ne samo domaćeg, već iz regiona. Da bismo bili sigurni šata je bio cilj necemo da izlazimo još dok nemamo sve informacije“, rekao je Stefanović nakon svečanosti obeležavanja 39. godina od osnivanja Specijalnih antiterorističkih jedinica.

Dodaje, da se za sada svakako čini da postoji značajna upletenost kriminogenog faktora, ali da se ne zna da li su umešani kao organizatori ili inspiratori događaja.

„Imamo dosta podataka, ali mi ne možemo da pratimo šta rade strane zemlje. Sa kolegema iz BIA i sa policijama drugih država pokušaćemo da dođemo do više informacija o licima koja su sada zadržana kod nas, a dovode se u vezu sa nasiljem na derbiju. Očekujem da u vrlo kratkom roku imamo dovoljno informacija za tužilaštvo, da mogu da kvalifikuju dela“, rekao je Stefanović.

Kako kaže, postoji dosta svedoka i sve ide u pravcu razrešenje, a sumnja se i da je postojao još neki razlog osim „klasičnih želja navijačkih grupa za preuzimanjem tribina i poslova vezanih za to“.

Ministar kaže da ne zna tačno koliko se lica nalazi u pritvoru sada, ali da ih je bilo šest, te da misli da je sada jedan manje.

Upitan da prokomentariše jučerašnju izjavu predsednika Vučića da je „možda bilo nekih propusta“, Stefanović kaže da će sve biti analizirano na sednici Saveta za koordinaciju službi bezbednosti.

„Sačekao bih da vidimo šta se to definiše kao propust, svakako da nije sve bilo idealno, kada se tako nešto dogodilo. Pošto je to sve vezano za istragu, sačekajmo da vidimo šta se desilo, pa da vidimo i ko je popustio“, rekao je Stefanović.

Dodaje, da ne može svaki stranac koji dođe u Beograd da se proverava, ako nema istoriju izvršenih kriminalnih dela u Srbiji, jer je onda samo strani državljanin koji je sa dokumentima ušao u zemlju, a „ne možete pratiti svakog stranca“.

Upitan da li je država spremna da objavi totalni rat huliganima, Stefanović je rekao da se slaže da država treba da pooštri kaznenu politiku, ali da i javnost treba da vrši pritisak da se uhapšeni adevatno i kazne.

„Kada uhapsimo nekoga ko ilegalno nosi oružje i on onda dobije 10 meseci uslovno, to nije dobra politika. Ja ne mogu da utičem na rad sudija, jer oni rade nezavisno i po svom uverenju, ali se ne slažem i ja bih određivao maksimalne kazne. Ako ste došli u Srbiju da nekom razbijete glavu i da ga nabodete nožem onda treba da dobijete takvu kaznu da to nikom drugom ne padne na pamet, to je jedini način da ljudi to više ne rade“, rekao je Stefanović.

Upitan za ime Filip Korać koji se u medijima pominje kao organizator nemira na derbiju i „naslednik Luke Bojovića“, Stefanović je rekao da je to ime poznato policiji.

„Ne bih sada ulazio da li je bio organizator ili ne, postoje određene sumnje, ali čekamo analizu i imamo saznanja i o njemu“, kazao je Stefanović.

(Kraj) tam/dž

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana