Stano: Nova runda dijaloga na visokom nivou 2. maja u Briselu tanjug

Objavljeno: 18.04.2023. 16:52 Izmenjeno: 19.04.2023. 08:51

Dodao je da očekuje da će Projektni zadatak biti finalizovan i usvojen na prvom sastanku odbora, koji će se održati nakon sledećeg sastanka na visokom nivou koji je zakazan za 2. maj u Briselu.

Portparol Evropske unije Peter stano izjavio je  da će nova runda dijaloga na visokom nivou biti održana 2. maja u Briselu. On je kazao da je EU oformila Zajednički nadzorni odbor za nadgledanje sprovođenja Sporazuma o normalizaciji odnosa između tzv. Kosova i Srbije i Aneksa za implementaciju. „EU, kao fasilitator dijaloga Beograda i Prištine, zajedno sa Kosovom i Srbijom, kao stranama u dijalogu o normalizaciji odnosa, danas je uspostavila Zajednički nadzorni odbor za nadgledanje sprovođenja Sporazuma na putu normalizacije između Kosova i Srbije i Aneksa za njegovu implementaciju“, saopštio je Stano. Dodao je da očekuje da će Projektni zadatak biti finalizovan i usvojen na prvom sastanku odbora, koji će se održati nakon sledećeg sastanka na visokom nivou koji je zakazan za 2. maj u Briselu. Rekao je da se ovaj nadzorni odbor uspostavlja 30 dana nakon sastanka na visokom nivou u Ohridu, kako je navedeno u Aneksu o implementaciji. Zajedničkim odborom za praćenje predsedavaće specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak. Tzv. Kosovo će predstavljati njegov ambasador u Briselu Agron Bajrami, a Srbiju predsednik kancelarije za KiM Petar Petković. Kako se navodi, odbor će se redovno sastajati u Briselu.

SAD očekuju od Beograda i Prištine da ispune sve što je dogovoreno u dosadašnjim pregovorima, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština, saopštio je Stejt department komentarišući dosadašnju primenu dogovora iz Ohrida. Stejt department je u pisanom odgovoru za Glas Amerike, na pitanje o dosadašnjoj primeni dogovorenog u Ohridu, naveo da je fokus SAD na primeni dogovora o normalizaciji odnosa dve strane kako bi im se, kako kažu, pomoglo da razviju „mirnije, predvidive odnose kao susedi, što će omogućiti i veću stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu“. „SAD i EU očekuju od obe strane da ispune obaveze i primene ranije sporazume iz dijaloga, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom, što su potvrdila dvojica lidera na sastanku 18. marta u Ohridu“, poručuju iz Stejt departmenta i napominju da SAD ostaju aktivno angažovane u podršci dvema stranama u implementaciji. Portparol Evropske unije Peter Stano je u utorak rekao da je EU oformila Zajednički nadzorni odbor za nadgledanje sprovođenja Sporazuma o normalizaciji odnosa i Aneksa za implementaciju, kako je i planirano aneksom, 30 dana od njegovog usvajanja. On je najavio da će nova runda dijaloga na visokom nivou biti održana 2. maja u Briselu. Iako je ZSO dogovorena Briselskim sporazumom 2013. godine i potvrđena evropskim predlogom i aneksom iz Ohrida, u vezi sa tim pitanjem nije bilo pomaka u proteklih mesec dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana